Учени: Тази билка сваля килограмите, захарта и холестерола


Изследователи от Орегонския държавен университет установиха, че една билка има способността да понижава холестерола и нивата на кръвната захар, както и да нормализира теглото.

Хмел за сваляне на холестерола и захарта

Хмелът съдържа естествен флавоноид – ксантохумол. Учените проведоха експеримент върху лабораторни гризачи, които бяха държани на диета с високи липидни нива, както и с различни нива на ксантохумол. 

В сравнение с мишките, които не са били на диета, най-високата доза ксантохумол е намалила холестеролните нива при лабораторните плъхове с 80%, нивата на инсулина им с 42% и нивата им на IL-6 (интерлевкин 6), биомаркер за възпаление, със 78 %.

В допълнение, теглото на животните на диета с високо липидно съдържание се е увеличило, но тези гризачи, които са получавали флавоноида, са били с 22% по-малко затлъстели от останалите гризачи. Ксантохумолът се среща естествено в хмела и бирата.

„Полезната“ доза от това вещество за човек с тегло около 70 kg е не повече от 350 mg на ден“, споделят изследователите. 

Други ползи от хмела

Най-често шишарките от хмел се използват в народната медицина. Запарката от тях се използва при възпаление с бъбреците, цистит, водянка, жълтеница, гастрит, за подобряване на апетита и чревната дейност, както и при неврастения, безсъние и като успокоително средство.


Отвара от хмелови шишарки се използва като холеретично средство. Популярна е сред жените, които искат да се отърват от пърхота и да укрепят космените фоликули при косопад. За целта е необходимо да се запарят две или три супени лъжици от суровината с две чаши вряла вода за един час. Изплакнете косата си след измиване с приготвената отвара. За да постигнете този ефект, трябва да провеждате тази процедура поне два пъти седмично.

Отварата е подходяща и за приготвяне на ароматни вани, които имат изразено антистресово и успокояващо действие. Лосиони от отвара от растението се използват при радикулити и проблеми със ставите, тъй като се смята, че имат аналгетичен ефект.

Можете да приготвите мехлем на базата на шишарки от хмел. За целта те се смилат на прах и се смесват със свинска или гъша мас в съотношение 1:1. Мехлемът се използва и при болки в ставите като болкоуспокояващо средство.

Плодовете или шишарките обаче не са единствените части от хмела, които могат да се използват. Младите пролетни коренища на растението се използват като подправка и се консумират пържени или варени. Сосовете с добавен хмел подобряват храносмилането и стимулират апетита. Младите издънки на растението се използват за приготвяне на салати.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.