Лекар: Това е ПЪРВИЯТ ПРИЗНАК за предстоящ инсулт, внимавайте!


Учени от университета на Гьотеборг, Швеция, успешно са тествали капки за нос, които защитават мозъка от някои от последиците от инсулт и помагат за възстановяване на двигателните функции, пише сп. „Джърнъл ъв клиникъл инвестигейшън“.

Капките са тествани върху мишки с предизвикан исхемичен инсулт – най-често срещаният вид мозъчен удар, при който кръвен съсирек блокира притока на кръв към мозъка.

Седмица по-късно половината от гризачите са третирани с капки за нос, съдържащи пептида С3а. По-ранни изследвания са установили, че въпросното вещество играе важна роля в имунната система на организма, както и в развитието и пластичността на мозъка.

Магнитно-резонансна томография е показала, че пептидът е спомогнал за увеличаване на броя на връзките между нервните клетки в мозъка на мишките. Гризачите от експерименталната група също така са възстановявали по-бързо и по-добре двигателните си функции.


Учените отбелязват, че ако се използва твърде рано, пептидът С3а може да увеличи броя на възпалителните клетки в мозъка, където те ще започнат да нанасят повече вреда, отколкото полза.

Поради тази причина лечението е започнало седем дни след инсулта. Това означава, че индивиди, които не могат да бъдат лекувани веднага след прекаран мозъчен удар, все още могат да бъдат предпазени от най-лошите последици от него.

Първата помощ при инсулт – хирургично отстраняване на съсирека или приемане на лекарства за разтварянето му, трябва да се окаже в рамките на 4 часа от появата на симптомите. Новото лечение може да се използва при пациенти, които са пристигнали в болницата твърде късно, и при такива, които са придобили инвалидност въпреки отстраняването на съсирека.