Претакате ли така киселото зеле, ще се радвате на чудна зимнина


Идва сезонът на бидоните и киселото зеле! И въпреки че няма нищо по-хубаво от това зимата да си похапваш вкусно зеленце, да си го направиш сам си е един сериозен ангажимент, защото то трябва да се претака.  

Зелето започва да се претака (точи се течността от бидона в друг бидон и пак се изсипва обратно в първия бидон), още на втория или третия ден за равномерно разпределение на солта и захарта между редовете. Този процес продължава докато зелето ферментира.

Ако има плуващи листа в бидона, те се премахват тъй като могат да послужат за храна на патогенните бактерии и плесени от въздуха и зелето да се развали.


Когато зелето втаса добре и не се претака повече, по повърхността на саламурата се поръсват няколко шепи ечемик, който покълва след няколко дни. По този начин се получава био капак, който я предпазва от изветряване.

При вадене на зелето био капакът внимателно се повдига и после пак се поставя в първоначалното положение. Отгоре кацата или бидонът се покрива с нормалния капак.

Друг начин за пресичане (стопиране на ферментацията) е да сложите 3 гр. калиев сормбат на 2 кг. зеле, като сорбатът предварително се разтваря в 100 мл. питейна вода. /jenata.blitz.bg