ОГРОМНА ТРАГЕДИЯ: Почина голяма театрална звезда –


Робърт Брустийн – титан в театралния свят, критик, драматург, радетел за художествена почтеност и основател на два от водещите регионални театри в САЩ, почина на 96-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес.

Той е починал в неделя в дома си в Кембридж, щата Масачузетс.

Известен като страстен и провокативен защитник на театралното изкуство, който настоява за новаторски произведения и за авантюристично модернизиране на класиката, Робърт Брустийн основава Йейлския репертоарен театър и Американския репертоарен театър в Харвард.

Някои от произведенията, поддържани от него, смущават критиците и зрителите, които не са свикнали с нетрадиционните постановки. Брустийн обаче не смята, че дължи извинение.

 

„Знам, че не съм в крачка. Толкова не съм в крачка, че почти съм в крачка“, казва той пред „Ню Йорк таймс“ в началото на новия век.

Йейлският репертоарен театър, основан от Робърт Брустийн, е произвел няколко носители на награда „Пулицър“ и номинирани финалисти. Много от постановките му стигат до Бродуей и общо печелят 10 награди „Тони“ и над 40 номинации.

След като е уволнен от Йейл, Брустийн преминава в Харвард, където преподава английски език и през 1980 г. основава Американския репертоарен театър, превърнал се в един от най-престижните театри в страната и носител на множество награди, сред които „Тони“ и „Пулицър“.

През дългата си кариера на режисьор, драматург и преподавател Робърт Брустийн е подпомогнал артистичното развитие на театрални творци от ранга на Мерил Стрийп, Кристофър Уокън, Чери Джоунс, Сигорни Уивър, Джеймс Лапин, Тони Шалуб, Линда Лавин, Стив Зан, Дейвид Мамет.


Брустийн е твърд привърженик на идеята, че театърът трябва да бъде преди всичко форма на изкуство, а не само политическа платформа.

„Мисля, че най-великият театър е този, който съчетава върховете и низините. Единственото нещо, което не мога да понасям, е средата“, казва той.

Освен на пиеси, Робърт Брустийн е автор и на много книги с есета и критики. Носител е на редица отличия и е въведен в Залата на славата на театъра.

През 2010 г. президентът Барак Обама му връчва Медал за принос към изкуството в Белия дом и го обявява за „водеща сила в развитието на театъра и театралните творци в САЩ“.

През 2012 г. Робърт Брустийн е попитан какво мисли за сегашното състояние на американския театър. Тогава той отговаря, че билетите са твърде скъпи, а произведенията често не намират дълбок отзвук.

„Обичам забавленията, но забавленията трябва да са сериозно усилие за изследване на американската душа чрез нейния театър. Романистите разбират това, поетите го разбират, а за известно време и драматурзите наистина го разбираха. Това вече го няма. А ако го има, то не се появява на сцената“, казва Робърт Брустийн.

 

Източник: https://action-newsbg.eu/