Кардиолог: Това е най-важният симптом на инфаркт


Според кардиолога Константин Крулев основният симптом на миокардния инфаркт е „силна болка, която има доста ясни характеристики“. Експертът отбелязва, че всеки трябва да е запознат с нейните специфики.

Болка от сърдечен удар има изключително висока интензивност. Често е придружени със страх от смъртта. За разлика от стенокардията продължава няколко десетки минути или часове. Тя е потискаща, разположена е в центъра на гръдния кош, разпространява се към лявата ръка. Може да излъчва към гърба, долната челюст, горната част на корема. Придружена е от задух, обилно изпотяване 

Как се развива инфаркт?

„Той настъпва, когато в един от сърдечните съдове расте атеросклеротична плака. Не е задължително да е голяма. Ако повърхността на съда е плътна, може да не е опасно, но ако е разязвено, тогава към нея се прикрепя кръвен съсирек. Тромбът блокира лумена на артерията. Областта на сърцето, която тази артерия снабдява с кислород, доставяна от тази артерия, изпитва недостиг на кислород, което причинява болка. Ако кръвотокът се възстанови навреме, жизнеспособността на тази част от мускула се възстановява“, отбелязва лекарят. 

Как да разберем, че човек е в прединфарктно състояние?

Лекарят изброява, че това състояние включва следните симптоми:

 • болка зад гръдната кост
 • кардиопалмус
 • обща слабост
 • затруднено дишане
 • сини устни


Към рисковата група спадат:

 • пушачите
 • хората с повишени нива на холестерол в кръвта
 • хипертониците
 • хората с небалансирана диета
 • диабетиците
 • хората, страдащи от затлъстяване
 • хората, които са изложени на постоянен стрес

Повишените нива на липидите водят до развитие на атеросклероза, образуват се атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове. Атеросклерозата значително увеличава риска от развитие на съдови инциденти.

При 15-20% от случаите на коментираната патология се получава изтъняване и изпъкване на сърдечната стена, най-често на лявата камера. Това състояние се нарича сърдечна аневризма. По правило се развива с обширно увреждане на сърдечния мускул. Факторите, предразполагащи към развитието на сърдечна аневризма, включват също нарушение на режима от първите дни на заболяването, съпътстваща артериална хипертония.

Поради нарушено кръвоснабдяване, острият коронарен синдром може да бъде усложнен от стомашно-чревни проблеми, като ерозии и остри язви на стомашно-чревния тракт. Възможни са и психични разстройства – депресия, психоза. Те се улесняват от напреднала възраст и съпътстващи заболявания на нервната система.

Някои пациенти, които са прекарали остър миокарден сърдечен удар, са изложени на висок риск от развитие на повтарящи се усложнения на коронарната болест на сърцето и преди всичко повторна поява съдовия инцидент и нестабилна стенокардия.

 

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първи признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *