На 8 септември 2023 г. е свят празник – Малка Богородица. Денят се празнува предимно от жените: как да се подготвим? –


На 8 септември 2023 отбелязваме Рождество Богородично.

Православната църква чества Малка Богородица (Рождество на Пресвета Богородица).
Денят се празнува предимно от жените – да са здрави и да раждат леко. Сутринта стопанките месят голяма пита -”Богородичен хляб”, от който раздават по залче на всеки от семейството и едно оставят за къщата. Пекат се и курабии, гевречета и дребни сладки, които се раздават на сираците, заедно с дрехи и пари.

На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.


 

Родителите на Дева Мария – Йоаким и Ана – били бездетни. Йоаким, убеден, че греховете му са причина за мъката им, отива в пустинята. Там той се отдава на строг пост и молитва. Ана също отправя горещи молби към небето. Явява се Архангел Гавраил и съобщава на Ана благата вест, че ще роди дъщеря на име Мария , заради която света ще бъде благословен.

Щастливите родители дали обет да посветят чедото си на Бога. Когато малката Мария станала на 3 години, Ана и Йоаким я завели в Йерусалим, където тя сама изкачила стълбите на храма и с увереност и самочувствие влязла в него. Св. Богородица приела да изпълнява отговорно мисията си да помага на самотни и болни хора, както и на изоставени и безпомощни деца.