Тази буря ми взе акъла, България да бъде готова, призова Георги Рачев –


Проф. Георги Рачев попадна в центъра на голямата буря в Палма де Майорка, която връхлетя в неделя. „Доста бури съм виждал, но тази ми взе акъла!“, това призна климатологът, който се включи от плажа на испанския остров. Той описа по bTV ужасна картина на бедствието:

 

„Яхтите в пристанището подскачаха, имаше ранени хора. Летяха чадъри, столове, маси… Това беше типична суперклетка, мезоциклон“, коментира проф. Рачев. Той допълни, че на моменти вятъра на Майорка е стигал до 100-110 км/ч.

 

Професорът обаче не само разказа, и показа, че всичко на плажа вече възстановено така, сякаш ужасната буря изобщо не се е случила. „Хората тук са доста подготвени, изчистиха, подредиха…“, коментира Рачев, очевидно сравнявайки ситуацията с тази в българските курорт.

 

Боби Лазаров, който е нещо като заместник на професора, докато той си кара ваканцията, смени рязко тона на разговора, както зададе други важни въпроси. А по-точно, колко струват чадърите и шезлонгите, които Рачев показа, както и каква е цената на тамошната цаца – сардината.

 

Професорът даде пълна картина на цените в Палма де Майорка, които се оказаха твърде приемливи. Шезлонгите и чадърите са по 6 евро. „Има място, можеш ако искаш да си вземеш един чадър и пет шезлонга“, добави Рачев. Той даде и ценоразпис на храната в световния курорт – пицата е от 10 до 20 евро, в магазина има бира и по 1 евро, а хотелите е от 2 до 4 евро. Хубаво вино пък се намира за между 10-15 евро.


 

„Всички рибоци, които се сервират, са между 12 и 25 евро, като има голямо значение къде точно ги консумираш“, обясни проф. Георги Рачев.

Това накара Злати Йочев и екипът му общо взето да цъкат с език от завист.

Климатологът подчерта също така, че ако някой има намерение да демонстрира богатство, Палма де Майорка ще му предложи безброй възможности за това.

Проф. Рачев си каза дистанционно и тежката дума за времето в България.

„Дъждовете тази седмица няма да са толкова сериозни, колкото се очакваше, температурите също няма да паднат рязко“, успокои той зрителите.

Все пак той предупреди за локални валежи.

Очаквам много хубаво време през първия есенен месец.

Ето и прогнозата по градове

София: Утре ще вали дъжд. Температурите ще почнат да падат. Минимални в петък и събота около 13 градуса.

Във Варна няма да има съществена промяна. Температури около 30 – 32 градуса и чак в петък вероятно ще превали.

Пловдив: Във вторник до 36 градуса, дъжд в четвъртък и леко захлаждане. Максималните температури в петък и събота ще станат 27 градуса.

Велико Търново: Утре и вдругиден температури около 36 градуса. Дъжд от сряда и в следващите няколко дни. Температурите ще паднат до около 15 градуса минимум.

Русе: разхлаждане и дъжд чак в петък и събота, но слабо. Температурите ще останат около 30 градуса.