Отиде си един от най-известните български журналисти и общественици


На 79-годишна възраст, след продължително боледуване, почина Любомир Коларов – български журналист и общественик, главен редактор в БНТ. Депутат в 37-ото Народно събрание, председател и на Комитета по пощи и далекосъобщения.

Любомир Коларов е роден на 25 юни 1943 г.

в Бургас. Завършва специалност „Телевизионна и радио журналистика“ в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“.

 

От 1968 г. работи като репортер, редактор и коментатор на Българската телевизия, а от 1971 до 1977 г. е бил неин кореспондент в Москва.

 

Бил е зам. главен редактор на Главна редакция „Информация“, а през 1982 до 1991 г. – главен редактор на Редакция „Светът в действие“ в БНТ. През 1991–1994 г. работи като главен редактор на ежедневника „Вечерни новини“ – БНТ. Създател е на телевизия БСТВ.


За своята дълголетна професионална дейност Любомир Коларов е оставил във фонда на БНТ над 100 документално-публицистични филма и авторски предавания.

 

В „Златния фонд“ на БНТ са интервютата му с президенти, министър-председатели, ръководители на националноосвободителни движения, международни коментатори и популярни световни личности.

Бил e член на Висшия съвет и на Изпълнителното бюро на ВС на БСП.
Председател е на фондация „Героите на България“, построила през 2008 г. паметника на българските опълченци 1877-1878 г. по случай 130-ата годишнина от техния подвиг, а в чест на 135 години от Освобождението издигнала паметник на освободителя на София генерал Гурко.

Любомир Коларов е и председател на най-старото в България Сдружение на приятелите на Русия „Ал. Невски“, по чиято инициатива през 2007 г. до Руската църква в София е издигнат паметник на Алексей Сергеевич Пушкин във връзка със 170-годишнината от смъртта на световноизвестния класик.
Поклон пред паметта му!