Лекар: Безсънието е симптом на това заболяване


Проблемите със съня и по-специално безсънието може да е признак на определено заболяване. Сомнологът д-р Максим Новиков разкри какво стои зад смущенията в нощния сън.

Безсънието като симптом на заболяване

„Проблемите със съня могат да бъдат признак на проблем с психичното здраве. Например, безсънието може да показва депресивно разстройство“, споделя специалистът. 

„Следователно, ако този симптом започне да безпокои, тогава не трябва да го пренебрегвате“, казва още сомнологът.

„Също така, в случай, че пациентът заспива лесно, но се събужда през нощта, това може да показва проблеми с дишането. Най-често такива хора имат тежка сънливост през деня“, пояснява още д-р Новиков.


Според него, ако човек може лесно да заспи навсякъде и при всякакви обстоятелства, това също показва, че сънят му е дефектен.

Лекарят препоръчва да се избягва физическата активност вечер, както и консумацията на тонизиращите напитки. Той не препоръчва и пиене на алкохол.

Важно е да се има предвид, че въпреки че алкохолът допринася за заспиването, но той нарушава структурата на съня, което води до липса на бодрост сутрин, казва още д-р Максим Новиков.

Както подчертава лекарят, важно е предварително да се проветри помещението и да се осигури пълна тъмнина. Електронните устройства и книгите също са забранени преди лягане.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.