Трябва ли да се спира климатика през нощта?


Понякога искате климатикът в дома ви да работи постоянно и дори във ваше отсъствие, връщайки се от студените улици, да усетите приятния топъл въздух, който вашият климатик поддържа, докато ви няма. Мнозина обаче се питат дали ще навреди на климатика, ако го оставите без надзор?

Може ли климатикът да работи денонощно, без да изключва или все пак трябва да се изключва от време на време и в какви ситуации е по-добре да се направи това.

Колко издържат климатиците?

Съвременните климатици отдавна са придобили много функции, сред които трябва да се отбележи автоматичният режим. Именно той беше създаден, за да гарантира, че разделената система работи дълго време без изключване. Техниката в този режим сама преценява на каква мощност трябва да работи. Кога да забавите вентилатора и кога да ускорите впръскването на топъл или студен въздух.

Вредно ли е климатикът да работи без да се изключва?

Като цяло – не!

По принцип климатика има опасни натоварвания само в момента на включване и изключване. В много отношения животът на климатика се оценява не от продължителността на работа, а от броя на включванията и изключванията на устройството. Климатикът също се счита за сложна техника, в която работи устройство като компресор.

Въпреки това е невъзможно да оставите климатика да работи „вечно“. Първо, той трябва да бъде обслужен: почистване на филтри, смяна на филтри и т.н. Второ, времето навън се променя и рано или късно топлината е намаляла или ще стане твърде студено навън, за да продължите да отоплявате стаята, без риск от повреда на климатика. И накрая, понякога е полезно да отворите прозорец и да пуснете малко естествен въздух в къщата.

Трябва ли да изключвам климатика през нощта? 

Необходимо ли е да се изключва климатика през нощта. Във всяка съвременна климатична система има режим „Комфортен сън“, което предполага работа на климатика дори през нощта. Следователно отговорът на въпроса е недвусмислен – не е необходимо да изключвате климатика през нощта! Има обаче едно „но“. Силно препоръчваме да използвате специален нощен режим по време на сън. Има няколко причини да го използвате:

През нощта не контролирате работата на климатика. Преди лягане ви е било топло и си го пуснал „на пълно“, но вечер става по-студено. Освен това насън не се движим, по-лесно е да замръзнем. В нощен режим климатика постепенно повишава температурата в къщата, като се вземат предвид особеностите на температурния режим на тялото по време на сън.

Нощен режим е режим на работа с минимална скорост на вентилатора. Това означава, че климатикът ще прави минимум шум, което ще ви позволи да спите по-добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.