Търсят хора за работа в България: В този сектор дават по 15 000 лева заплата


Кадър България он ер

Има хроничен глад за кадри у нас, фирмите ще внасят работници

43% от компаниите у нас са готови да наемат нов персонал. Това показва проучване на Българската конфедерация по заетостта.

„Инфлацията влоши пазара на труда след излизането от пандемията. Хроничният глад за кадри продължава да е голям бич в момента, много работодатели са притеснени, че няма да могат да запълнят свободните работни места.

Не изпускай тези оферти:

 

Безработицата е 4,2% в момента, 2,6% са продължително безработните, остават 1,7% потенциални служители, което е нездравословно за всяка икономика“, коментира председателят на Българската конфедерация по заетостта Надя Василева в студиото на „България сутрин“.

Последното проучване показва, че двойно повече компании ще уволняват хора. 43% са компаниите, които ще разширяват бизнеса си – традиционно те са от IT сектора, аутсорсинга, комуникациите, транспорта, търговията – секторите, в които има стабилен ръст на компаниите.

„Сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ също планира да увеличи своя състав, което е свързано с това, че излизаме от пандемията и някои ресторанти отново ще отворят врати“, посочи Василева пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че интересът към дистанционната работа продължава да е голям. Тя коментира данните на Агенцията по заетостта, които показват, че 900 000 българи нито работят, нито учат.

„Не мисля, че това е реалността, много от хората работят на няколко места в сивата икономика и не се водят никъде. Нормално е да попаднат в графата на нито учещите, нито работещите. Ако 300 000 бяха без работа и гладни, щяхме да го усетим“, убедена е Василева.

Решението на кризата с работната ръка, което тя вижда, е вносът на кадри.

„Не става въпрос за безразборно внасяне. Други опции, които имаме на пазара – бързата преквалификация на хора, да се види каква част от хората с увреждания и тези в приютите биха могли да работят, трябва да стигнем до тях, да ги преквалифицираме“, препоръча председателят на Българската конфедерация по заетостта.

Според анализа младите хора най-често сменят работата в търсене на разнообразие и на каузи.

„В IT сектора заплатите от 15 000 лв. привличат доста младежи. Проучването показва, че 23% от фирмите ще търсят хора. Тези, които работят в този сектор, са силните на деня и могат да избират къде да отидат“, допълни Надежда Василева.

Още за работа:

Синдикатът на служителите в затворите (ССЗБ) протестира пред сградата на Министерство на правосъдието. Недоволството им е заради промяна в графика им на работа, предаде БТА.


Правосъдното ведомство започна поетапно да въвежда 12-часов режим на работа, вместо досегашния 24-часов.

Виж снимки от протеста >>

„Промяната е в интерес най-вече на самите служители, но е отлагана с години именно заради страха от протести. Настоящото ръководство на министерството няма да се откаже от реформата. Плавното и поетапно преминаване на 12-часов режим ще продължи“, обявиха в своя позиция от ведомството.

„Нашите протести, най-вероятно, ще продължат и в бъдеще дотогава, докато държавните институции не изготвят програма, която ясно да показва хоризонта на реформа в целия сектор „Сигурност“, каза за БТА Цветан Михайлов от Синдиката на служителите в затворите в България.

Михайлов обясни, че тя не е обвързана с план-анализ и график, който да показва ясно в какви срокове, как и по отношение на кои служители ще бъде прилагана тази мярка. По думите му това крие определени рискове, които са били споделени пред ръководството на министерството, но не са били взети предвид.

Според Михайлов сегашният смесен режим на работа с три вида смени дава добри резултати и синдикатът настоява да се запази. „Предстои да изготвим подписка, в която служителите да изразят мнението си „за“ или „против“ това, което предвижда министерството. Той добави, че синдикатът ще търси подкрепа и от международни партньори.

„Много са проблемите, когато и да протестираме ще има за какво“, добави Михайлов.

„От 2006 г. Комитетът против изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание (КПИ) към Съвета на Европа призовава българските власти да предприемат мерки за премахване на 24-часовите смени на служителите в арестите и затворите. От 2014 г. КПИ очаква българското правителство да се съобрази с препоръките и държи да бъде информиран за датата, от която решението за отмяна ще влезе в сила“, пише още в позицията на Министерството на правосъдието.

В петък, 21 октомври, е проведена дълга среща с представители на ССЗБ, на която са изложени позициите на министерството и е отговорено на всички зададени въпроси. Синдикалната организация не ги приема, до взаимно разбиране не се стига.

„Не можахме да стигнем до решение на проблема. Единствено стана ясно, че Крум Зарков, като министър на правосъдието, е взел еднолично решението всички затвори да преминат на 12-часови смени на работа“, каза тогава в интервю за БТА председателят на синдиката Ясен Тодоров.

От министерството на правосъдието обобщават най-важното за последните два месеца – допълнителните пари за служителите в местата за лишаване от свобода, както и увеличение на средствата за храна.