Три бабешки трика срещу мазнотията по съдовете – става с хитрост вместо с тонове веро


Мазнината е едно от основните средства за приготвяне на храна. Но ако пържим често, обикновено ни коства доста усилия да се отървем от мазнотията по съдовете и тигана.

Вместо да хабите тонове веро, днес ще ви припомним три позабравени бабешки трика , с които ще почистите и най- мазния тиган за минути:

газирано за почистване на тигана

Газирани напитки

Газираните напитки (най-добре е да използвате сода) се използват за почистване на съдове, които са от емайл или неръждаема стомана. Изсипете 6 литра вряла вода в метален съд и добавете 450 грама газирана напитка (сода). Потопете замърсените съдове в разтвора, поставете големия съд на загрят котлон и варете в продължение на един час. След тази процедура мазнината може лесно да се отстрани с изплакване под течаща вода (може да измиете съда по стандартния начин – без да се мъчите с излишно търкане и жулене).


Оцет и лимонена киселина

Разтвор, съдържащ тези съставки, може да се използва за почистване на предмети от алуминий и неръждаема стомана. Изсипете литър вода в тенджера и сложете на котлона да кипне. След това разтворете 120 милилитра 9% оцет и 25 грама лимонена киселина в течността. След това напълнете мръсните съдове с разтвора и оставете да подейства за час, след което отстранете остатъците от старата мазнина с гъба и измийте съдовете по стандартния начин.

Горчица на прах

Е, признаваме си, че този метод не е особено бабешки, но пък е много, много ефикасен! Подходящ е за всички видове съдове. В мръсния съд сипете вряла вода и добавете 3-4 супени лъжици горчица на прах. След това поставете съда на горещ котлон и го „варете“ докато не видите, че мазнината сама пада и вече лесно ще може да измиете съда.

почистване на тиган с горчица

Ако мръсните посуди са повече може да ги сложите всички заедно в голям съд, който също да напълните с вряла вода, в която да изсипете повече лъжици горчици на прах и пак всичко заедно да варите.

Пробвайте тези методи и няма да съжалявате. Благодарение на тях ще забравите за безумното, уморително и понякога безсмислено търкане на запечена мазнина по съдовете.