Как да накараме Коледничето да се отрупа в цвят, дори никога да не е цъфтяло


Няма по-красиво нещо през зимата от цъфтящите растения. Коледничето  (Schlumbergera) е непретенциозно растение , стига да знаете как да се грижите за него.

С нашите съвети ще постигнете цъфтеж дори от растение, което не е цъфтяло в продължение на няколко години. Обикновено хората правят типични грешки, които ще анализираме днес!

коледниче

Какво е коледниче?

Шлумбергера или Зигокактус / Декабрист е името на естествените предци на това красиво цвете. Родината му са планинските дъждовни гори на тропическа Бразилия. То расте в пукнатини, на дървета и корени. Краищата на листните му издънки в средата на тропическо лято са изобилно покрити с цветя. Цветята им опрашват най-малките птици на планетата – колибри. Но тропическото лято съвпада със зимата у нас. Ето защо растението тук не цъфти през пролетта или лятото, както всички други цветя, а именно през зимата. В природата има само червено и розово коледниче, но производителите на цветя отглеждат и други, хибридни цветове: бяло, кайсия, жълто, малина, лилаво, виолетово.

Неправилна температура

Първата често срещана грешка при отглеждането на коледничето е неподходящата температура . Температурата трябва да е поне 15 градуса. Това означава, че е по-добре да не го държите на балкона, дори ако е остъклен. Винаги с началото на първата слана, около началото на ноември, а не в края на ноември, внесете цветето вкъщи. Най-добре е да не го оставяте на течение. Ако го преохладите, тогава кореновата система може да бъде повредена и цветът ще започне да изсъхва. За нормален растеж, оптималната температура трябва да бъде в рамките на 16-20 градуса, с формирането на пъпки оптималната температура е 12-14 градуса, а по време на цъфтежа – 15 градуса.

Коледниче на прозореца

Твърде изобилно поливане

Често, ако преполеете цветето си, листата му може да започнат да падат. И тогава е 100% гарантирано, че вашето цвете няма да цъфти. Коледничето расте на места, където не получава много влага, така че не трябва и да се полива много . Опитайте се да промените почвата, да премахнете повредените корени, да пресадите цветето, а след това внимателно да го полеете. Коледничето трябва да се полее едва,когато горният слой почва е сух. Достатъчно е да го поливаме веднъж на всеки 4 дни!

Твърде голяма саксия

Често хората мислят, че колкото по-просторна е саксията, в която засаждат растението, толкова по-добре за него. Но не при всички растения кореновата система е толкова развита. Коледничето трябва да се засажда във възможно по-малки съдове. Вашият съд трябва да е 3 пъти по-малък от дължината на стъблото. В природата това цвете, подобно на всички паразитни растения, има много неразвита коренова система , тъй като паразитира по дърветата в тропическите гори. Тогава цялата сила на растението отива в образуването на стъблото и пъпките. Но ако засадите коледничето в голяма саксия, кореновата система ще започне да се развива активно, корените ще започнат да се изкачват на повърхността и самото цвете няма да се развие и съответно няма да цъфти.


шлумбергера

Възможно е да пресадите растението, но в такава саксия, така че старата свободно да влезе в новата. Тя трябва да бъде около 1-2 сантиметра по-голяма от предната. От честотата на пресажданията зависи и действителния растеж. Но има и друг начин да не позволите на кореновата система на цветето да се разрастне. За целта трябва да подмладите цветето с една специална процедура: отрежете връхчетата – и след това само младите филизи на растението ще останат.

Не му давате почивка

Коледничетата са зимни цъфтящи растения . За изобилен цъфтеж  те се нуждаят от малко почивка – от средата на октомври до края на ноември. През този период температурата спада до 15 градуса, а поливането се извършва само веднъж на две седмици, при това – с чаена лъжичка. Ако температурата е по-висока, тогава се полива веднъж седмично, но не по-често. Тази процедура на така наречената почивка трябва да започне 50 дни преди момента, когато искате цветето ви да започне да цъфти. Ако не сте направили тази процедура през октомври тази година, можете да я направите сега, а след това вашето цвете ще цъфне в началото на февруари. Ако искате цветовете да цъфтят през пролетта, направете процедурата през януари. Но не забравяйте, че през този период продължителността на светлата част на деня не трябва да надвишава 8 часа.
Също така, коледничето трябва да се пръска редовно за увеличаване влажността на въздуха. Не забравяйте, че това е тропическо растение и расте във въздух с висока влажност.

Коледничето не обича пряка слънчева светлина: цветът може дори да почервенее (изгори) от топлината, докато разсеяната светлина води до добър растеж и изобилен цъфтеж. За да може растението да цъфти през зимата, през лятото е желателно да поставите светли щори или оризова хартия върху прозорците, където расте цветето. Най-добре е да го отглеждате на източен прозореца.

коледниче цъфтеж

Промяната в положението

Остава още една грешка, която прави невъзможно да се види красивия цъфтеж на коледничето. В никакъв случай не трябва да променяте посоката на цветовете му! Можете да го преместите от прозореца на масата или обратно, но не завъртайте цветето около оста му. Тогава всичките ви пъпки могат да изпадат. Те могат да паднат и ако са се образували прекалено много пъпки и растението е „неспособно“ да изхрани толкова много цветове. В този случай трябва да отрежете част от пъпките. Не забравяйте, че при всеки нов цъфтеж трябва да има не повече от 4-5 пъпки, тогава растението ще може да се справи с тях.

Правила за грижа

Периодът на активен растеж на коледничето е от март до август. През това време цветето може да бъде активно напоявано и подхранвано. От август поливането се намалява, а торенето спира.
Краят на цъфтежа – отново период на почивка. Намалете честотата на напояването и температурата. Дръжте цветето на прозореца. Веднъж на всеки две седмици поливайте. И така до началото на март.

След като си купите коледниче, то трябва да се пресади. За начало сложете на дъното на саксията дренаж: малки камъчета и керамзит на слой от около 2 сантиметра. Коледничето обича смес от почва и пясък. Тъй като корените на цветето могат да загният, добавете въглен в почвата.

Също така, коледничетата с розови, оранжеви, бежови и бели цветове променят цвета си. Например, през есента цветовете избледняват, а през пролетта цветът е по-ярък и по-наситен. Това е пряко свързано със слънчевата активност. Само червеното и лилавото коледниче никога не променя цвета си.