Никога не сушете прането си навън през есента, ето защо


Прочетете всяка статия за това как да пестите енергия вкъщи и един от първите съвети ще е да сушите прането си на открито, за да спестите пари, да живеете по-зелено и дори да избелите бели дрехи. Само с една връв, няколко щипки и два стълба – и сте готови.

Всички сме виждали снимки на свежи чаршафи, развяти от пролетния бриз. Но сушенето на дрехи на открито не винаги изглежда така и не винаги е перфектно. Има и доста недостатъци. Ето 6 причини защо трябва да спрете да сушите прането си навън.

1. Свежест на открито? 

Не всеки има на разположение голям двор точно пред вратата си. Ако вие сте един от тези хора, определено сте запознати с миризмата на гориво и пушек в големите градове, която се наслоява по дрехите и след това е много трудно да се премахне. Изсушените навън дрехи ще внесат тези миризми и шансът цялата ви къща да ухае така „приятно“ с дни е много голям. Да не говорим, че всички тези елементи и миризми са опасни алергени и могат да създадат много проблеми за тези с нарушена имунна система, астма и алергии.

2. Насекоми и птици 

Няма да спестите енергия, ако трябва да изперете отново прането си след „посещение“ от птици и насекоми, нали? Птичите изпражнение и петна от насекоми изискват още едно добро изпиране. А и всички знаят, че премахването на някои петна от птици е почти невъзможно. Едва ли има човек, който да не се е сблъсквал и с миризливките, които обожават прането и обичат да се пъхат на най-трудно достъпните места, като джобове на дънки, например. След това тези досадни насекоми влизат в къщи и е много трудно да се отървете от тях.

3. Прогноза за времето

Слънчевото, сухо време е идеално за сушене на дрехи навън, освен ако не е толкова сухо, че прахът да оцвети дрехите ви. Още по-лош е дъждът, който може да събори листа, които също досадно да боядисат дрехите.

4. Ядосани съседи 

Много квартали в някои градове и общини имат правила и разпоредби относно въжетата за дрехи на открито и в много случаи се стига дори до глоби за сушене.


Ако все пак искате да имате място за сушене на някои предмети на слънце и чист въздух, помислете за закрит сушилник, който може лесно да се постави навън, но и да се вкара веднага щом дрехите изсъхнат.

5. Слънце

Чували сте, че черни на цвят дрехи не бива да се сушат на пряка слънчева светлина, нали? Истина е! Това помага за по-бързото избеляване, което означава, че трябва винаги да мислите за място, което да е достатъчно сенчесто, за да прострете по-тъмните си дрехи.

Не можем обаче да не отбележим, че ултравиолетовите лъчи от слънчевата светлина са чудесни за избелване на бяло спално бельо и дрехи, така че да изглеждат възможно най-бели.

6. Най-доброто нашето здраве

Едно от най-хубавите неща на сушенето на дрехи навън, е че няма да свие дрехите, както ще направи прекалено високата температура в сушилнята. Това обаче е един от малкото плюсове.

Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“, разказа пред радио „Спутник“ каква опасност носи сушенето на дрехи навън.

„Сушенето на дрехи на балкона след пране в градска среда не е добра идея. Най-често нашите апартаменти имат изглед към натоварен път или се намират в близост до такъв. Влажното пране извън прозореца ще работи по-скоро като филтър. Фините химични и прахови частици ще полепнат по него. Става дума не само за прах, а и за тежки метали, сажди, прах от абразията на спирачните накладки и гуми. Това са все канцерогенни материали“, каза екологът.

Продължителният контакт с канцерогени върху спалното бельо нарушава функцията на белите дробове и увеличава вероятността от възпаления.

„В сън прекарваме около осем часа на ден. През цялото това време лежим на възглавница, на спално бельо и вдишваме тези частици. В същото време някои тежки метали навлизат в тялото ни. Разбира се, всичко зависи от това колко е здраво и имунизирано човешкото тяло и как ще се справи с тях. По един или друг начин ще има отрицателно въздействие. Човек няма да се разболее веднага, но това най-малкото ще бъде натоварване на тялото. Това е отрицателен фактор“, обясни Антон Ястребцев.

„Трябва да бъдете по-внимателни и да сушите дрехите си на балкона само в екологично чист район. Можете да го направите и когато имате голям зелен двор. Ако прозорците са с лице към магистралата, не бих го препоръчал“, каза специалистът.