Изтpъпвaнe нa pъцeтe пpeз нoщтa – пpичини и кaквo дa нaпpaвитe

Изтръпване на ръцете през нощта – причини и лечение

Много хора, особено по-възрастните са запознати с изтръпването в ръцете, особено през нощта. Възрастта, обаче, не е определяща за този симптом. Основната и най-честата причина за изтръпване на ръцете през нощта, е шийната остеохондроза или отлагането на сол в гръбначния стълб в областта на шията. Това заболяване се среща при 70% от населението над 50-годишна възраст, но процесът започва след настъпването на 30-годишна възраст. В наши дни остеохондрозата се среща при все по-млади хора.

Други причини за неприятното изтръпване на ръцете: заболявания на сърцето и кръвоносната система, атеросклероза, съдова атеросклероза, захарен диабет, хипертония, полиартрит на малките стави, възпаление в самите нерви и липса на витамини от група В. При липса на патология може да се появи изтръпване в ръцете заради неправилно подбрана възглавница или лоша поза на тялото и най-вече на ръцете, по време на сън. Много хора имат навика да спят с ръце под главата си, което затруднява кръвообращението в горните крайници.

Неприятните усещания могат да бъдат много разнообразни в своята локализация. Много рядко се среща изтръпване на цялата ръка. По-често изтръпва част от нея, което напълно зависи от причината за заболяването:

1. Шийна остеохондроза, спондилоза, херния или дискова херния, особено когато патологичният процес е локализиран в долните шийни сегменти (C5-C7). Именно от тази част на гръбначния мозък нервите отиват към ръцете. В този случай, в зависимост от страдащия нервен корен, изтръпването може да се локализира:

по вътрешната повърхност на ръката, от рамото до върховете на 5 и половината от 4 пръст (C7)по задното рамо и предмишницата, задната повърхност на 2 и 3 пръст (C6)по страничните части на ръцете до палеца и показалеца (C5)Главоболието при шийната остеохондроза също не е рядкост.

2. Синдром на карпалния тунел
Появява се по време на продължителни дейности, свързани с един и същ тип натоварване на китките според вида на движенията (работа на компютър, свирене на музикални инструменти, сглобяване на части, конвейер). В този случай се наблюдава изтръпване на цялата китка или отделни части, понякога се наблюдава изтръпване на пръстите. Надлежащите участъци на ръката не участват в патологичния процес.

3. Полиартрит на малките стави на китката. Характеризира се с наличието на прояви само в пръстите.


4. При патология на раменните или лакътните стави симптоми ще се появят в долните части на ръката.

5. Захарен диабет и други метаболитни нарушения (чернодробна, бъбречна, ендокринна патология). Това включва и злоупотребата с алкохол и никотин, тъй като механизмът на развитие на патологията е много подобен. Изтръпването в този случай има „възходящ” характер, започва с по-отдалечени отдели и постепенно, с времето, „се издига” нагоре. Това се случва, когато участват по-големи съдове. Изтръпването е симетрично в двете ръце.

6. При хипертония

7. От особено значение е изтръпването на ръцете при сърдечни заболявания. Тук трябва да обърнете внимание коя ръка ви изтръпва. В случай на неприятни усещания в дясната ръка, може да става въпрос за шийна остеохондроза. Но изтръпването на лявата ръка може да е знак за сериозни проблеми със сърцето, като ангина пекторис или сърдечен удар. Ако изтръпването на лявата ръка се появи внезапно, особено през нощта и не отшуми в рамките на час, посещението при лекар е задължително.

Какво да направите, ако ръцете ви изтръпват насън
1. Опитайте се да премахнете всички възможни причини: сменете възглавницата, изберете по-удобна поза за сън, често сменяйте позата, за да предотвратите прищипването на съдовете, изключете употребата на алкохол и никотин, особено вечер.

2. Упражнения в случай на изтръпване на ръцете вечер: без да ставате от леглото, легнете по гръб и изпънете ръцете си нагоре, свийте и изпънете пръстите си 50 пъти, след това поставете ръцете си покрай тялото и повторете упражнението, ротационни движения в китките, изправете се и хванете ръцете си зад гърба си, опитайте се да ги повдигнете възможно най-високо, в леки случаи просто разтрийте ръцете си.

3. Можете да отпуснете напрегнатите мускули на шията с лек самомасаж преди лягане и през целия ден. Достатъчно е само да разтриете шията с длани, можете да използвате противовъзпалителни мехлеми.

4. При липса на противопоказания и в зависимост от причината, могат да се използват физиотерапевтични процедури.

Народни средства
Меден компрес – намажете с мед по изтръпналите области на ръцете на тънък слой, увийте и оставете за една нощ, направете 7-10 процедури

Блатен ледум: залейте 5 супени лъжици с 1 чаша ябълков оцет, настоявайте за една седмица и използвайте за намазване на изтръпналите участъци

Чаша топла вода всяка сутрин на празен стомах ще помогне за укрепване на стените на кръвоносните съдове.

 

Кoмeнтирaй:

 

източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.