Направете това, за да получите 2 кофи домати от един корен


Можете да постигнете богата реколта от домати без интензивни и трудоемки методи на отглеждане.

Необходимо е да изберете изпитани сортове в района си и да спазвате няколко прости правила, които ще ви помогнат да получите 2 кофи домати от един корен!

Моята тайна:

Обичам високите сортове домати.

Засаждам по 2 растения, равни по височина, съединявайки стъблата им. Те се държат взаимно.

Засаждам ги в дупки, който при поливане не надвишават 3 см и които попиват водата на дълбочина 30-35 см. По този начин кореновата система ще се формира на по-голяма дълбочина и няма да бъде подложена на пролетно охлаждане и летни горещини в горния почвен слой. В края на краищата болестите по доматите се появяват главно поради резките температурни промени.

Изчаквам да се появят първите две издънки, оставям ги да пораснат, след което ги закрепям към почвата, за да подсилят кореновата система. Върховете им ги свързвам с главните две стъбла. По този начин храста ще има общо 6 стъбла.

Разбира се, човек винаги трябва да мисли за обновяването на почвата.

През пролетта след изсушаването на земята от снега, аз сея предимно овес и го поливам. В продължение на 3 седмици овесът расте на 10-15 см и след това го обработвам в почвата.

Сега можете да засадите разсада.

През есента след прибирането на реколтата, също сея овес, а след това отново го ора под земята.

При засаждаме поставям във всяка дупка, събирани през зимата, бананови кори, портокалови кори, лукови люспи, чеснови люспи, яйчени черупки и обезателно, 1 прясна риба. Купувам прясна цаца и във всяка дупка слагам по една рибка.

От есента в оранжерията подготвям топла градина, поливайки я няколко пъти с вода. През пролетта, когато снегът започне да се топи, поставям оранжерията си в тази градина. Под слънцето снегът бързо се топи.

Скритият в градината „боклук“ под формата на листа, кори, клони… ще започне да гние, излъчвайки топлина.

Веднага щом времето позволи, поливам лехите в парника с вряла вода и засявам семената в топлата почва. Покривам браздите с найлон и затварям оранжерията. Самият парник също покривам с найлон от горе. Дори ако падне сняг, това не е страшно, растенията няма да измръзнат.

Разсадът, който засаждам, е под бутилки. Ако денят е топъл и слънчев, махам бутилките, и ги слагам отново за през нощта. След преминаването на опасността от измръзване, премахвам бутилките.

Трябва да се погрижите и за торенето на почвата!

В края на краищата, ако подхранвате само с вода, то ползата ще бъде твърде малка за вас!

 

Аз торя доматите с разтвор от мая (100 грама сурова мая на 10 литра вода), отвара от коприва, хляб, пепел, вода, смесена с пъдпъдъча или пилешка тор.

Веднага щом разсадите се вкоренят, ги напръскайте с розов разтвор на калиев перманганат.

След 10 дни направете второ пръскане този път с разтвор от борна киселина (20 грама на 10 литра вода).

След още 10 дни – трето пръскане – с йоден разтвор (10-15 капки йод на 10 литра вода).

Когато събирате семената, ги третирайте с трикопол за предотвратяване на гъбични заболявания и фитофтора.