Пенсионерите ликуват! Ето какво става с добавките и пенсиите от 1 юли 2022 г.

Всички пенсии ще се вдигнат с 6,1% по швейцарското правило от 1 юли 2022 г. Това обяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков пред депутати в парламента.

Няма пенсионер с по-малка пенсия от декемврийската, категоричен бе той. От изказването на Гьоков обаче стана ясно, че в действителност над 1 млн. пенсионери са били ощетени и парите им ще бъдат възстановени с февруарските плащания. Така с нова индивидуална добавка парите, които ще бъдат изплащани до юни ще бъдат изравнени с тези от декември.

„Няма пенсионери с по-ниски пенсии. Има пенсионери, които са получили по-ниска сума спрямо декември след намаляването на Ковид добавката. Декември получиха 120 лв. добавка, а от януари тя е 60 лв. При половината пенсионери увеличението не е компенсирало намалението от 60 лева. Това касае основно по-ниските пенсии“, заяви председателят на социалната комисия в парламента Искрен Арабаджиев в ефира на BGONAIR.

 

12,5% е средното увеличението на пенсиите, но всеки пенсионер е получил различно увеличение, в зависимост от натрупаните години стаж, стана ясно още от думите му.


За да се избегне премахването на ноктите, изядени от гъбички, прави...

„На извънредното заседание на комисията във вторник разбрахме, че сумата, с която трябва да помогнем на получилите по-малки пенсии, е в размер на 17 млн. лв. Което е много малка сума сравнено с бюджета на НОИ за пенсии. Това е можело да бъде установено, но най-вероятно не е била подадена коректно информация от НОИ. Анализът на Министерството на финансите беше да няма пенсионер, който да получи по-ниска сума. Има изготвен механизъм, с който със задна дата, от 1 януари, пенсионерите, получили по-ниска сума, ще бъдат компенсирани февруари месец“, обясни Арабаджиев пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че Ковид добавката, която е до юни месец, е много важна за пенсионерите и затова политиката на правителството е била да се получи такова увеличение на пенсиите, с което постепенно добавката да бъде включвана в пенсиите. Проблемът бил, че има много ниски и много високи пенсии.

„Ще мислим за вариант да се отдели Ковид добавката към Агенцията за социално подпомагане, за да е ясно на пенсионерите, че от НОИ плащат пенсия, а добавката е социално подпомагане, което не зависи от приноса им в системата“, съобщи Арабаджиев и добави, че се обмисля ново увеличение на пенсиите от 1 юли.

Ресурсът за това ще бъде заделен при актуализацията на бюджета през лятото. Предвиждат се също компенсации и за родителите на деца под 3 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.