Какъв е срокът на годност на боядисаните яйца? Ще се изненадате: –


Ако сте част от мнозинството, което прави много великденски яйца всяка година и дори след разпределението на семействата ви остават много, тогава трябва да знаете какъв е крайният срок за тези яйца и до кога можете да ги изядете.

Срокът на годност на варените яйца не е същият като този на обикновеното варено яйце. Много жалко е да ги изхвърлите, като всяка храна, но с великденските яйца трябва да сте особено внимателни, защото преди всичко не винаги можете да сте сигурни дали някое от тях е останало неусетно напукано, но маскирано с боя.


Съкращава се и срокът им на годност, защото стоят на стайна температура няколко дни като най-красивата украса на масата, вместо в хладилника. А именно експертите казват, че яйцето, което е престояло на стайна температура повече от два часа, вече се превръща в „плодородна почва“ за растежа и размножаването на бактериите.

По време на варенето защитният слой пада от черупката на яйцето и когато по-късно ги накиснем отново във вряща вода, за да ги боядисаме, той става още по-тънък и яйцето се излага на въздух, температура и бактерии.

Специалистите съветват, че ако не съхранявате великденски яйца в хладилник, тогава е най-добре да ги изядете същия ден или най-късно през следващите 2 дни. Ако ги съхранявате в хладилник, можете да използвате яйцата в рамките на шест дни.