Ето какви са симптомите на коронавирус при децата – от опита на китайските лекари: –


През последните седмици всеки от нас стана малко или много експерт по коронавируса . В медиите прелива от информация за новата китайска чума, както още го наричат.

 

За съжаление малко са източниците, на които може да се доверим. И докато за симпоматиката при възрастните индивиди,  заразени с вируса, се знае доста, то за децата липсва почти всякаква информация, с изключение на тази, че те сякаш са пощадени от усложнения.

коронавирус

Всъщност не е вярна тиражираната в редица медии информация, че децата не боледуват от коронавирус. Дете може да се зарази с COVID-19 . Но според статистиката сред всички болни децата са само 1%. Нямало е досега фатални случаи сред децата. Китайските лекари анализираха хода на заболяването сред бебетата. Бе разкрито, че нито едно дете няма тежка вирусна пневмония. Децата не се имали нужда от дихателна подкрепа или интензивни грижи. При някои деца коронавирусът е бил лек, а 1 от 10 деца не развиват никакви симптоми, съобщава segodnya.ua.


„Китайските лекари установиха, че децата, заразени с коронавирус, са имали рязък скок на температурата – 38-39 ° C“, казва педиатърът Олга Власова. – Останалите симптоми са същите като при възрастните: суха кашлица, болки в гърлото, слабост, летаргия. В някои случаи са наблюдавани диария и конюнктивит. ”

Симптомите на коронавирусна инфекция са подобни на тези при остри респираторни заболявания и грип. Ето защо, когато температурата се повиши, не забравяйте да останете вкъщи и се свържете с вашия семеен лекар.

Акценти – за информиране на децата с цел превенция:

  • Не се приближавайте повече от метър до хората, които кашлят или кихат.
  • Не забравяйте да измиете ръцете си със сапун за 20-30 секунди. Особено преди хранене и след използване на тоалетната.
  • Помолете децата да не ядат от общи опаковки или с общи прибори (бисквити, чипс, ядки и др.).
  • Напомнете на децата и особено на подрастващите, че по време на карантинния период трябва да се изоставят прегръдките, целувките и ръкостисканията.
  • Използвайте антисептични или съдържащи спирт кърпички за третиране на повърхности, които много хора докосват (дръжки на вратите, превключватели, домашни телефони, клавиатури, смартфони).
  • Не присъствайте на публични събития.

„Не забравяйте да разкажете на деца от всички възрасти за коронавируса. И защо превенцията е толкова важна. Обяснете им какво е карантината и защо трябва да останете у дома “, обобщи педиатърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *