8 признака на СЛАБА имунна система, които не бива да игнорирате


Имунната система е една от най-обширните и сложни системи в човешкото тяло. Състои се от много елементи, не принадлежи на нито един орган и не се намира на едно място.

За да функционира ефективно имунната ни система, тя се нуждае от нашата помощ. Когато имунната система отслабва, тя ни изпраща редица признаци и симптоми на заболяване. Какво трябва да ни тревожи особено?

  • Повишен глад за сладко

Привлича ли ви сладкото и особено шоколадът. По-често от обикновено? Това е знак, че ви липсват важни минерали като магнезий, фосфор и хром.

Фактът, че тялото изисква да компенсира липсващите съставки с „жажда“ за сладко, не означава, че това изискване трябва да бъде изпълнено буквално. Имунитетът на организма зависи и от правилното хранене. Затова вместо сладкиши, компенсирайте недостига на минерали със здравословни храни, като зеленчуци, бобови растения, тиквени семки или ядки.

  • Хронична умора

Спите ли 7-8 часа на ден или повече? Страдате ли от безсъние? Правилно ли се храните? И все пак все още се чувствате уморени, слаби, сънливи и трябва да мобилизирате повече от обикновено, за да извършвате почти всяка дейност?

Хроничната умора е един от основните сигнали, че имунитетът на организма е изчерпан и спешно се изисква цялостен медицински преглед.

  • Проблеми със съня

Проблемите със заспиването, неспокойния или прекъснат сън също доказват, че имунитетът ни е намален. Защото именно по време на сън протичат всички процеси на регенерация на нашето тяло. Един добър, пълноценен сън е в основата на стабилността на нашата имунна система.


  • Чести вирусни инфекции

И говорим не само за настинки, толкова чести по време на есенното или пролетно слънцестоене, но и за други симптоми:

Синусни инфекции;
Инфекция на уретрата;
Херпес.

Ако те хващат по-често от преди, това е знак, че имунната система не е достатъчно силна, за да се пребори с патогените, които причиняват тези състояния.

  • Храносмилателни проблеми

Имунната система се състои от много компоненти, като един от най-важните е храносмилателната система.

Следователно намаляването на имунитета може да се прояви и чрез:

Болка в корема;
Диария;
Запек;
Метеоризъм;
Лошо храносмилане.

  • Промени в устата

Имунологичните аномалии могат също да включват внезапни или по-чести язви в устата или афтозни язви. Те могат да бъдат намерени от вътрешната страна на бузите и устните, на венците и на езика. Въпреки че не са опасни за вашето здраве, те са болезнени и могат да затруднят храненето и говоренето.

Вторият симптом на отслабена имунна система в устната кухина е млечницата. Тези бели петна, които се появяват на устните, са най-често причинени от Candida. Те са сред онези микроорганизми, които живеят спокойно в човешкото тяло и започват да се активират и да причиняват дискомфорт, когато имунната ни система не работи правилно.

  • Кожни обриви

Кожният обрив обикновено се свързва със симптом на алергия или вътрешно заболяване. Има обаче такива, които показват сериозни промени във функционирането на имунната система. Особено когато се появят внезапно по причина, която не можете да идентифицирате.

  • Бавно заздравяване на рани

Естествено, всички рани зарастват с различна скорост за всеки от нас. Този процес зависи от фактори като местоположение на раната, размер на раната, вид нараняване, параметри на съсирването на кръвта и т.н.

Ако обаче забележите, че раната заздравява по-бавно от обичайното или започне да нагноява и трябва да посетите лекар, тогава имунитетът на тялото ви е значително отслабен.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *