Проф. Аргирова: Ето защо е опасно да се ваксинират преболедувалите с К-19 с много антитела!


Вирусологът проф.Радка Аргирова предупреди, че ваксинирането на преболедували с висок титър антитела , развили срещу коронавируса, може да бъде опасно.

Всъщност тя е поредният медик, който се обяви „за“ стратегия спрямо тези, които са направили добър имунен отговор след преболедуване в контекста на „зелените“ сертификати. По думите на специалиста има риск поставянето на ваксина при такива пациенти да доведе до развитието на цитокинова буря.

Първите съобщения за това в хода на изследването на иРНК ваксините бяха публикувани още миналата година, но според медицинските специалисти са изключително редки.

„Трябва да се направи нещо допълнително за хората с антитела. Може да се въведе двукратно изследване на определен период – на всеки два месеца например. Така ще се види дали броят на антитела е спаднал. Ако не е, хората могат да бъдат върнати на работа. Не всички антитела са еднакво протектиращи и невинаги можем да знаем колко са“, обясни вирусологът.


„Много съм огорчена. Участвам като експерт в срещите на МОН с учителите относно ваксинацията. Даваме всичко от себе си, за да им обясним и въпреки това получавам въпроси като „ колко пари ви плащат, за да говорите лъжи“ или „колко време още ще говорите за тези ваксини, които са вода“. Това са учители, които учат нашите деца, трябва да се прояви разум и разбираме. Ваксините срещу COVID са достатъчно проучени“, уточни проф. Аргирова.

Тя уверява, че действително се процедира така при децата – тестовете трябва да се правят на 48 часа, защото те разнасят много вируса.

„Знам, че тестовете-близалки много се използват на Запад. Би трябвало да имат същата достоверност като другите тестове“, сподели тя.

Вирусологът смята, че цифрите на новозаразените са ужасяващи.

„Очертаваме се като огнище за Европа, което може да е постоянно, но и извор на нови мутации, защото вирусът намира възприемчиво население. Действително отиваме към локдаун, но нека да е поне 14 дни след въвеждането на последната мярка, за да видим дали няма да имаме спад на новозаразените“, съветва медикът.

Източник: https://info-dnes.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *