Ако имате някои от тези симптоми не трябва да приемате витамин D в никакъв случай


Не е тайна, че на всеки шест месеца тялото ни се възстановява. Това зависи от много фактори, но продължителността на деня играе ключова роля. Под въздействието на слънчевата светлина витамин D се произвежда активно в тялото ни . Докато през студения сезон е един от най-популярните аптечни продукти.

Не трябва обаче да се доверявате на маркетолозите и дори на положителния опит на познати. В тази статия нека поговорим за факта, че витамините не винаги са добри за всички. А също и за вредата от витамин D , за която продавачите няма да ви разкажат.

 

Витамин D вреди

Витамините са нож с две остриета. Особено сега, по време на пандемия, когато хората търсят прости и бързи начини да се предпазят от вируса. Много хора забравят, че колкото лоша е липсата на определени вещества в организма, толкова опасен е и излишъкът им.

И наистина е така! Когато витамин D е нисък , резистентността на средния човек към вируси пада и дори започва сезонна депресия. Той също така е отговорен за здравето на репродуктивната система и чувствителността към инсулин (не напразно често натрупваме излишни килограми през зимата).

Но дори витамин D има противопоказания. Ако принадлежите към една от следните групи, не можете да го пиете без да се консултирате с лекар.


Кога не трябва да приемате витамин D:

Свръхчувствителност
Хиперкалциемия (повишена концентрация на калций в кръвта)
Хиперкалциурия (повишена концентрация на калций в урината)
Туберкулоза

За съжаление, това не означава, че всеки е имунизиран срещу странични ефекти. Тъй като нормата е различна за всички и мнозина смятат за необходимо да пият витамини през зимата , съществува голям риск от предозиране. Това засяга нашето тяло, както следва.

На първо място, нивото на калций в кръвта се повишава . Това състояние се характеризира с жажда, често уриниране и образуване на камъни. Влошаване на храносмилането , което може да се прояви като коремна болка или диария и запек.


Проблемите с бъбреците започват (или се влошават) .

Костно-мускулната система може да бъде засегната. Главно поради високата концентрация на витамин D, водеща до загуба на костна маса.

Всичко това, заедно с повишен калций в кръвта, е изпълнено с гадене, световъртеж и загуба на апетит.

Преди си мислехме, че витамините са нещо безвредно и здравословно – като плодовете. Но е важно да запомните, че дозата хранителни вещества в тях е десет пъти по-висока, отколкото в естествен източник. И може да бъде токсична за тялото ни, ако се използва неправилно. Така че бъдете внимателни и в никакъв случай не се самолекувайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *