8 предупредителни знака, че сърцето ви не работи правилно


Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията около 610 000 души умират от сърдечни проблеми всяка година само в САЩ. И мъжете, и жените са засегнати от сърдечни заболявания поради различни причини, свързани с определен начин на живот. Има обаче много признаци и предупреждения, които ни информират за сърдечни проблеми, за които трябва да сме повече от наясно.

Ние събрахме 8 много често срещани предупредителни знака за сърдечни заболявания, на които трябва да обърнете внимание, ако ги забележите.

 

1. Болка, която се разпространява в ръката

Много мъже изпитват болка в лявата ръка, докато жените изпитват същата болка в едната или двете ръце. Някои жени също твърдят, че са изпитвали необичайна болка в лакътя, преди да получат инфаркт. Това се случва, защото болката от сърцето ви преминава към гръбначния мозък, където са свързани много нерви на тялото ви и мозъкът ви се обърква и смята, че ръката ви изпитва действителна болка, когато това не е така.

 

2.

Кашлица, която няма да спре

Кашлицата може да се дължи на различни проблеми и може да е признак на сърдечно-съдови заболявания . Постоянната кашлица, която произвежда розова течност, която съдържа кръв, е много често срещана при сърдечна недостатъчност. Кашлицата обаче е подсимптом на много по-сериозен симптом, който е диспнея и внезапна загуба на дъх.

 

3. Екстремни и необичайни нива на тревожност

Няколко проучвания показват, че хората, които страдат от силна тревожност от много рано в живота си, са склонни към сърдечни заболявания. Тревожността може да бъде причинена или от много стресиращ начин на живот, или от различни разстройства, включително паническо разстройство и фобийна тревожност. Някои от ефектите на безпокойството върху сърцето ви включват тахикардия , повишено кръвно налягане и намален сърдечен ритъм .

4. Подути крака, глезени и стъпала


Когато сърцето ви не изпомпва добре, течността от кръвоносните ви съдове изтича в околните тъкани и краката и ръцете ви са най-често срещаните места на страдание просто поради гравитацията. Това се нарича периферен оток и много хора, които го имат, нямат сърдечни заболявания. Но все пак това е много често срещан симптом сред пациентите със сърдечни заболявания и трябва да му обърнете голямо внимание.

 

5. Липса на апетит и усещане за гадене

Много пациенти, страдащи от сърдечни заболявания, показват липса на апетит и / или гадене, дори ако са хапнали само няколко хапки. Причината за това е натрупването на течност около черния дроб и червата, което пречи на правилното храносмилане. Тези симптоми обикновено са последвани от коремна болка и ако изпитвате всички те заедно, трябва незабавно да посетите Вашия лекар.

 

6. Кожни обриви или необичайни петна

2 отделни изследователски проекта, извършени от The Journal of Allergy and Clinical Immunology и Journal of American College of Cardiology, показват, че екземата и херпес зостер са високорискови фактори за сърдечни заболявания. Установено е, че тези, които са имали екзема, имат 48% възможност да страдат от високо кръвно налягане и 29% вероятност да имат висок холестерол. Освен това тези, които са имали херпес зостер, са били с 59% по-склонни да получат инфаркт от хората, които не са имали това състояние.

 

7. Загуба на съзнание или припадък

Чувството за замаяност и загуба на съзнание е много честосрещан симптом сред сърдечно болните. Когато сърцето не изпомпва добре кръвта, това е, защото кръвният поток е блокиран от запушена артерия или стесняване на клапан. Ако някога почувствате задух и припаднете за кратък период от време, незабавно се обадете на лекар и проверете сърцето си.

 

9. Кожата ви става по-бледа или придобива синкав цвят

Това не е един от най-често срещаните симптоми, но когато се появи, това се дължи на намален кръвен поток, намален брой червени кръвни клетки и може да е знак, че сърцето ви не изпомпва кръвта както трябва. Шокът е основната причина за този симптом и бледността може да се появи в цялото ви тяло или в определена част от тялото, например крайник. Ако обаче забележите бледност, не се паникьосвайте. Проверете дали страдате от шок или има някакъв друг проблем като анемия .

 

Бонус:

Не забравяйте, че превенцията е ключът към решаването на всеки предстоящ проблем. Опитът да поддържате здравословен начин на живот, където упражненията играят голяма роля и да стоите възможно най-далеч от пушенето и пиенето, ще доведе до здраво сърце.

Тези симптоми не се появяват непременно при всеки пациент със сърдечно заболяване, но те са едни от най-честите предупредителни признаци за това страдание. Уведомете ни в раздела за коментари дали тази статия е била полезна за вас.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *