8 неща в дома ни, които убиват щитовидната жлеза и със сигурност ни разболяват


Щитовидната жлеза е малък орган, който се намира в долната част на шията ни и има формата на пеперуда.
Въпреки малкия си размер, щитовидната жлеза играе изключително важна роля във функционирането на всички системи на човешкото тяло, тъй като е отговорна за метаболитните процеси, които протичат в него.
Ако в щитовидната жлеза настъпят някакви промени, това се отразява на работата на много други органи на нашето тяло, което може значително да намали качеството на живот поради развитието на различни заболявания.
Натрупването на токсини и други вредни вещества в организма е най-честата причина за проблеми с щитовидната жлеза . Разбира се, можете да намалите ефекта на токсините, ако водите здравословен начин на живот.

Но от друга страна, ако редовно използвате тези домакински продукти , тогава никой здравословен начин на живот няма да помогне.
Защо? Тъй като огромно количество домакински почистващи препарати, битова химия и просто предмети, които ни заобикалят ежедневно, съдържат едни и същи токсини. И ако искате наистина да се грижите за здравето си, тогава е препоръчително да намалите употребата им до минимум, ако не можете напълно да ги изоставите. Това ще бъде друг сигурен начин да се предпазите от рисковете за възникване на подобни проблеми.
Ето 8-те неща в дома ни, които убиват щитовидната жлеза :

1. Пестициди
Повече от едно научно проучване потвърди, че хората в контакт с пестициди имат по-голям шанс да развият заболяване на щитовидната жлеза.
Друго проучване доказа, че и роднините на тези, които влизат в контакт с пестициди, са изложени на риск. Например съпругите на мъжете, които ежедневно се занимават с пестициди, са изложени на по-голям риск от развитие на заболявания на щитовидната жлеза, отколкото съпругите на мъжете в по-здравословни професии.

Друго проучване ни предупреждава, че 60% от пестицидите, използвани днес, причиняват определени промени във функционирането на щитовидната жлеза.
От това можем да заключим, че всички неизброими видове хербициди, противогъбични средства, инсектициди и всичко, което се пръска и полива върху посевите, е вредно за щитовидната жлеза в частност и за здравето ни като цяло.
2. Огнезащитни средства
Огнезащитните средства (или както ги наричат ​​още полибромодифенилови етери (PBDE)) също причиняват промени в щитовидната жлеза.
Те се намират на телевизионните и компютърните екрани, както и в пълнежа на тапицираните мебели, килимите и други подобни вещи.


Нещо повече, ефектите на PBDE могат да причинят поведенчески проблеми, както и проблеми в развитието.
3. Пластмаси
пластмаси
Отдавна е известно, че пластмасата изобщо не е добра за хората. Основната причина е антимонът, който е част от нея. Именно той се „просмуква“ през пластмасовите опаковки и навлиза в тялото ни.
Наскоро учени от Копенхагенския университет (Дания) откриха антимон в сокове и плодови напитки, доставяни в пластмасови опаковки. Това, което изненада още повече учените, е, че нивото на този химикал е било 2,5 пъти по-високо от допустимото ниво за обикновената чешмяна вода!
Освен това беше разкрито, че някои фталати, които съставляват пластмасовите бутилки, също влияят негативно върху работата на щитовидната жлеза.

4. Продукти с незалепващо покритие
Обикновено повечето продукти с незалепващо действие съдържат съединения на перфлуороктанова киселина (PFOA). Това е химическо вещество, което се използва при производството на тефлонови покрития, опаковки за храни и други предмети от бита, които постоянно използваме в ежедневието и не мислим за тяхната вреда.
Освен това това химическо вещество има отрицателен ефект върху щитовидната ни жлеза. Затова е по-добре напълно да се откажем от тяхната употреба, за да се предпазим със сигурност от възможни заболявания.

5. Паста за зъби с триклозан
паста за зъби
Някои видове паста за зъби съдържат триклозан, който влияе негативно върху работата на щитовидната жлеза, производството на естроген и тестостерон.
Триклозанът е изключително опасно вещество, тъй като пречи на правилното производство на хормони на щитовидната жлеза, като същевременно нарушава нормалното функциониране на репродуктивната система и забавя метаболизма.

6. Антибактериални средства
Днес в света има бум на антибактериални сапуни, салфетки, дезинфектанти и лосиони за кожа. Но дори те могат да съдържат триклозан, за който говорихме по-горе.
Защо е необходим там? Факт е, че самият триклозан действа като антибиотик, той е в състояние да контролира различни бактерии, които попадат върху кожата, ръцете, краката, зъбите, а също и върху други части на тялото.
Безспорно от това има полза, но в същото време е вредно за други функции на нашето тяло (например за щитовидната жлеза). Лекуваме едното, осакатяваме другото, както се казва.

7. Тежки метали
Повечето химикали, които използваме в ежедневието, съдържат определено количество тежки метали, като например живак или олово. Те могат да доведат до развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (болест на Хашимото или болест на Грейвс).
8. Соя
соя
Соевият протеин съдържа фитоестрогени, които могат да инхибират щитовидната пероксидаза.

Следователно, този продукт пречи на нормалното функциониране на щитовидната жлеза, блокира способността на организма да използва йод и именно по време на този процес желязото произвежда хормони.
Освен това соята днес в повечето случаи е генетично модифицирана (ГМО) и въпреки че все още няма доказателства, се смята, че в дългосрочен план тя също може да бъде вредна за здравето.
Източник: За Жената

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *