7 грешки преди лягане, които ни карат да наддаваме килограми през нощта


Виждането на излишни килограми по кантара води не само до разочарование, но може да причини и много здравословни проблеми. Според изследванията наднорменото тегло увеличава риска от преждевременна смърт. Отговорът на внезапното напълняване обаче може да се намери във вашата вечерна рутина. Ако сте наясно с причините зад натрупаните килограми, можете да вземете предпазни мерки и да изберете по-здравословен начин на живот.

Ние събрахме най-често срещаните грешки преди лягане, които в крайна сметка водят до напълняване.  Нека да разгледаме списъка заедно и да се опитаме да не ги правим отново!

 

1. Късни нощни закуски

Всички знаем за правилото да не се яде след 18 ч., Но това не ни спира от късни вечери или среднощни закуски. Проучванията обаче ни напомнят, че късното хранене води до напълняване. Освен това може да повиши холестерола, нивата на инсулин и да повлияе негативно на нашите хормонални маркери. Не забравяйте, че ако приемът на калории е много по-голям от това, което изгаряте, това в крайна сметка води до наддаване на тегло.

 

2.

 

Пиене на кафе късно през нощта

Пиенето на кафе късно вечер не само уврежда съня ви , най-късно  трябва да консумирате 6 часа преди лягане. Учените също свързват консумацията на хлорогенова киселина, намираща се в кафето, с увеличаването на теглото. Опитайте се да замените кафето с билков чай ​​или, още по-добре, с топла вода.

 

3. Недоспиване

Здравословното количество сън е около 7-8 часа на нощ , но ако е по-малко от това ежедневно, тогава започват много здравословни проблеми. Проучванията са доказали, че има връзка между лишаването от сън и отрицателните промени в метаболизма . Друг решаващ фактор може да бъде, че липсата на достатъчно сън води до умора и следователно до по-малко физическа активност.


 

4. Липса на упражнения

Упражненията и физическата активност играят решаваща роля за отслабването, тъй като увеличават метаболизма и изгарянето на калории. От съществено значение е да практикувате дори най-умерените упражнения всеки ден, така че ако ходите около 15 минути всеки ден, ще изгорите до 100 допълнителни калории. Това добавя до около 700 калории на седмица и 10 кг. на загуба на тегло за една година.

 

5. Използване на електронни устройства вечер

Проучванията потвърждават, че използването на електронни устройства, които излъчват синя светлина преди сън, е свързано с лишаване от сън и евентуално наддаване на тегло. Тези устройства пречат на производството на мелатонин в организма, който е хормон, отговорен за регулирането на цикъла на съня. Вместо да разглеждате социалните мрежи преди лягане, изберете да прочетете интересна книга в печат или да слушате релаксираща музика.

 

6. Задаване на алармата твърде късно

Вярвате или не, изследователите казват, че хората, които са изложени на ярка светлина по-рано сутринта, имат по-нисък индекс на телесна маса, отколкото тези, които са изложени на светлина по-късно. Доказано е, че дори 20-30 минути естествена външна светлина влияе върху индекса на вашата телесна маса. Така че събудете се рано и отидете на сутрешно бягане!

 

7. Заобиколени сте с грешен цвят.

Синият цвят насърчава релаксация и следователно по-добър сън. Също така цветът потиска апетита. Междувременно цветове като червено или оранжево ви карат да се чувствате заредени и гладни. Така че бихте могли да преразгледате цветовата палитра на вашата спалня отсега нататък.

Кои от тези грешки преди лягане знаете и кои от тях са нови за вас? Ще променяте ли някой от вечерните си навици, след като прочетете тази статия? Споделете вашите мисли и идеи в коментарите по-долу.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *