Какво се случва с тялото ви 10 часа след като нанесете лак за нокти


Както всички знаем, не трябва да използвате лак твърде често, или ноктите ви ще започнат да се чупят и пожълтяват. Оказва се обаче, че този вид козметика може да причини много по -сериозни вреди на здравето ни.

Не ви призоваваме да изоставите напълно лака за нокти. Вместо това  просто искаме да изброим негативните ефекти, които съставките му могат да окажат върху тялото ви.

 

Каква е основната опасност за вашето здраве?

Опасността от лака за нокти се крие в неговата токсичност. Някои съвременни козметични продукти за грижа за ноктите съдържат следните компоненти, способни сериозно да навредят на вашето здраве:

 

Толуен – разтворител, който придава на ноктите гладко покритие и запазва пигмента. Толуенът може да засегне централната нервна система и да причини репродуктивни нарушения. Главоболие, слабост, припадък и гадене са само някои от вероятните последици от използването на некачествен лак за нокти.


Формалдехид – безцветен газ, който спомага за удължаване срока на съхранение на лака. Ако страдате от алергии, контактът с формалдехид може да причини дерматит и възможни химически изгаряния. В по -тежки случаи може да предизвика нарушения на сърдечния ритъм, конвулсии и рак .

Dibutyl Рhthalate се използва като аромат. Наличието на този опасен компонент може да ви причини ендокринни нарушения, гинекологични заболявания и заболявания на дихателните пътища .

 

Учените проведоха проучване с група от 24 жени. 6 часа след лакиране на ноктите, повечето от участниците показват повишени нива на дифенил фосфат – производно на трифенил фосфат, което се образува в процеса на метаболизма. 10 часа след началото на експеримента нивата на дифенил фосфат в телата на всички участници се повишиха до 7 пъти над нормата. Тези резултати са наистина тревожни.

 

Как избирате лак за нокти, който няма да навреди на вашето здраве?

Някои опаковки и бутилки с лак за нокти имат специални маркировки:

„5-Free“ означава, че продуктът не съдържа формалдехид, неговите производни смоли (формалдехидни смоли), толуен, дибутил фталати или камфор.

„3-Free“ означава, че лакът не съдържа само три от вредните компоненти: формалдехид, дибутил фталат и толуен.

 

Преди да купите лак за нокти, преди всичко обърнете внимание на съставките и не забравяйте – вашето здраве е във вашите ръце!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *