Проф. Огнян Кунчев: Нов локдаун около 15 октомври и до 10 000 новозаразени на ден


Задава се нов локдаун около 15 октомври заради ръст до 10 000 новозаразени на ден, като в тази цифра са включени и скритите случаи на Covid-19. Това заяви пред bTV математикът от БАН проф. Огнян Кунчев.

Причината за прогнозата му е големият брой на хоспитализациите и хората в интензивни отделения. Свети червена лампа, да видим колко ще експлодираме, каза той.

Проф. Кунчев защити въвеждането на локдауни – досега при 2 големи вълни веднага щом сме затворили местата на закрито, в които се събират много хора, кривата на растеж на болестта е била пречупена. Ако нямаше тези локдауни, щяхме да имаме не 18 000 починали, а 36 000, смята той.


 

Според него трябва да минат поне 15-20 дни, за да се види резултат от каквито и да е мерки. Математикът показа графика с броя на заразените по месеци от началото на пандемията. Пик на заразените на дневна база е имало през септември-октомври 2020 г. и след това контролиран спад.

„От ноември броят на заразените започна леко да пада, защото на 25 октомври затвориха всички нощни заведения. От 10-15 декември рязък спад надолу. Това е резултат от пълен локдаун от 29 ноември. Започваме да се качваме 10-15 февруари. На 1 февруари пуснаха децата да ходят на детски градини и училища“, обясни проф. Кунчев.

Същевременно математикът подчерта, че не се знае колко души се заразяват и карат варианта „Делта“ безсимптомно – може би са повече, отколкото британският вариант, когато умножавахме официално откритите случаи по 4 пъти.