Чудесна новина! Изплащат втора пенсия, ето кои са късметлиите


През септември 2021 г. – 20 години след създаването на втория пенсионен стълб у нас, той навлезе във фазата на изплащането и започна сключването на първите пенсионни договори. Въз основа на тях се очаква всеки момент да започне и плащането на първите пенсии от него. Около 250 жени са първите пенсионери от втория пенсионен стълб, съобщи Евелина Милтенова, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БДППО).

Засега право на пенсия от втория стълб на практика могат да получат само жени, родени през 1960 г., тъй като за мъжете, родени след 31 декември 1959 г., има изискване за по-висока пенсионна възраст. При тях изплащането на първите пенсии от частните универсални фондове ще започне през 2023 г.

„По данни на членовете на БАДДПО“ за първия месец (септември 2021 г., б. р.) са били сключени общо над 250 договора, от които 25 са били пожизнени пенсии – основно от дами, които са и първите пенсионери от втория стълб. Бройките ще нарастват по-бързо от следващата година, когато още повече осигурени в ДЗПО (втория стълб, б. р.) ще достигнат пенсионна възраст“, съобщи Милтенова в публикация в бюлетина на Асоциацията на банките в България.

От думите ѝ се разбира, че масово жените предпочитат да вземат парите си възможно най-скоро, но тъй като това не може да стане накуп (освен ако сумата в цялата партида не е изключително ниска, тоест под 900 лв.), изборът пада върху  срочна пенсия в максимален размер (в момента – 300 лв. на месец). Милтенова не дава информация каква е масовата срочност на първите пенсионни договори, но предвид средните натрупвания по партидите се очаква това да са 2-3 години (при средна продължителност на изплащане на пенсия 15-20 години). След изтичането на въпросния срок пенсионерът спира да получава пенсията от частен фонд и остава с намалената с около 10% пенсия от НОИ.


Милтенова припомня, че по закон еднократно плащане на натрупаните средства в партидата се полага на хората със средства под 900 лв. Вторият основен продукт е и най-предпочитаният – срочна пенсия, при която месечното плащане трябва да е минимум 45 лв. и максимум 300 лв. Възможно е и пенсионерът да избере пожизнена пенсия, която се предлага в три варианта според правото за наследяване: пожизнена пенсия без допълнителни условия, пожизнена пенсия с период на гарантирано изплащане или пожизнена пенсия с разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. За пожизнена пенсия обаче в партидата трябва да има достатъчно средства за изплащане на поне 45 лв. на месец.

Едва около 10% от първите договори са пожизнени пенсии, става ясно от данните на БАДДПО. Хората, които имат достатъчно пари за такъв продукт, най-често също предпочитат продукт с разсрочено плащане на максимума от 300 лв., след което пенсионерът ще получава от фондовете не по-малко от минималния размер на месечната пенсия от втория стълб, който по закон е 15% от минималната пенсия от НОИ – понастоящем 45 лв.

Милтенова посочва, че въз основа на сключените пенсионни договори от следващите месеци новите пенсионери ще започнат да получават парите си по банковите си сметки в лева.

Първите обобщени данни за изплатените от втория стълб пенсии ще бъдат съобщени от Комисията за финансов надзор. „Отчетът за сключените договори за допълнителни пенсии ще се изпраща ежемесечно от пенсионните компании към КФН, която ще ги обобщава и оповестява на електронната си страница и ще може да се следи от всички заинтересовани“, пише още Евелина Милтенова.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *