Майка, загубила сина си от COVID-19, предупреждава родителите да следят за тези симптоми


Когато лекарите осъзнават, че синът на Лорена Наварте страда от рядка форма на усложнения от COVID-19, проявяваща се при деца, вече е твърде късно да се спаси 16-годишният ѝ син Емилио, предаде Ройтерс.

Лорена, самотна майка, която живее в южния чилийски град Пуерто Монт, казва пред тв канала Ти Ви Ен, че общителното ѝ дете, което обичало музиката, е починало седмица след като се оплакало от отпадналост и болки в краката в края на януари. През следващите дни момчето получило сивкави петна по кожата си, вдигнало висока температура, повръщало и урината му потъмняла.

Лекарите в градската болница, затрупани от тежки случаи на COVID-19, многократно го тествали за новия коронавирус, но резултатите били все отрицателни и недоумявали от какво страда момчето.

Когато му поставили диагнозата мултисистемен възпалителен синдром при деца, вече било твърде късно. Лорена не могла да види сина си заради стриктните ограничения заради пандемията, но социален работник ѝ се обадил да ѝ предаде съобщение от сина ѝ, че много я обича. Помолила социалния работник да каже на момчето, че скоро ще се видят, и че домашните любимци са добре.

„Един лекар ми каза, ако съм вярваща, да се моля, защото синът ми е много болен“, каза Лорена, която работи като помощник медицинска сестра.


Мултисистемният възпалителен синдром при деца е рядко, животозастрашаващо състояние, свързано с COVID-19. Обикновено се проявява между втората и шестата седмица след заразяване дори и при асимптоматични случаи на COVID-19. Симптомите наподобяват токсичен шок и болест на Кавазаки, с треска, обриви, подути жлези, конюнктивит и при тежките случаи – възпаление на сърцето.

Синдромът може да предизвика мултиорганна недостатъчност. Той не винаги води до фатален край, ако бъде диагностициран и лекуван рано.

Американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията съобщиха през януари, че проучват дали вариантите на новия коронавирус увеличават броя или сложността на протичане на подобни състояния след подадени сигнали от различни щати.

Д-р Лорето Туеле, педиатърка инфекционистка от болницата в Пуерто Монт каза, че диагностицирането на състоянието може да се сравни със сглобяване на пъзел.

„Няма единен тест. Трябва да сглобиш сам елементите от картината, за да можеш да поставиш рано диагнози, а и да започнеш лечение“, каза тя.

Чилийските здравни власти обявиха в понеделник, че от 69 563 случая на COVID-19 при деца в Чили, са установени 157 случая на синдрома.

За майката на Емилио болката от загубата на единствения ѝ син отчасти е допринесла за осъзнаването, че тя трябва да обърне внимание на този проблем.

„Не искам смъртта на Емилио да е била напразно, искам да се знае за този синдром, за да не се случва подобно нещо на други родители“, каза тя.

Източник: blitz.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *