След 31 октомври режим на тока в цялата страна?


Крах на електроснабдяването очаква след 25 октомври както София, така и цяла България. Лошата новина сподели изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Окончателното ни предложение за поскъпването на природния газ ще бъде внесено на 1 ноември, сега направихме само първите изчисления. Но виждаме криза, Европа признава – стигна се до 120 евро на мегаватчас.

 

През юни 2020 година цената беше само 5 евро. Така Павлов обясни защо държавната компания иска ново голямо поскъпване на синьото гориво – ето с колко.

Заявлението на „Булгаргаз“ засега е за 124.76 стотинки на мегаватчас. Но само за последните 3 дни има 20% ръст на борсите, предупреди директорът на „Булгаргаз“. А за октомври се чакат с 50 до 150 лева увеличения на сметките за ток по прогноза.

По отношение на „Топлофикация София“, на директен въпрос дали ще се стигне до спиране на доставките на газ и проблем с тока в столицата, Павлов не отговори точно – 131 млн. лева са просрочените задължения на топлофикационното дружество, като до края на годината редовно нараства до 200 млн. лева.


Всички останали дружества плащат, каза Павлов. Той напомни, че в Европа като не плащаш, ти спират газа. Ако „Топлофикация София“ не плати дълга си до 25 октомври, то може да бъде спрян газа до дружеството – т.е. до „Булгаргаз“ и дори компанията да иска, да не може да направи доставки на когото и да е, не само на „Топлофикация София“.

Това значи не просто криза в София, ами в цяла България – защото енергийната система в София едва ли ще издържи, а ако не издържи, това ще повлече ефект на доминото в цялата страна. Павлов обаче подчерта, че откакто е директор, никога „Булгаргаз“ не е стигал до положение да не плати на доставчиците на газ в края на годината.

Високата цена на електроенергията беше „внесена“ в България. Едва 6-8% от тока у нас се произвежда от природен газ. В Европа не успяха да си запълнят и газовите хранилища, продължи да изброява Павлов. Няма да допуснем недостиг на газ, имаме доставки и от Азербайджан, увери Павлов.

В момента доставяме доста по-малко от възможното от Азербайджан заради несигурност на доставките през Сидерокастро – при забавяне на доставка, може да се наложи да се купува газ на текущи цени, което да значи по-скъпо! Уточнението за несигурността на доставките беше направено преди време от самия Павлов публично.

Източник: https://vijti.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *