До всички пенсионери, имаме новини за Вас, играта се променя


Два основни варианта за увеличение на пенсиите ще внесе служебния кабинет в новия парламент, съобщи вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев.

Двата варианта ще са разписани в два проекта за актуализация на осигурителния бюджет, а депутатите ще решат кой от тях да приемат, разясни той.

Първият е досега обсъжданото преизчисление на пенсиите с актуален осигурителен доход за 2018 или 2019 г, разясни Донев. При него обаче цената е 3 млрд. лв. на година и не всички пенсионери ще получат увеличение.

Вторият по-евтин вариант с цена около 140 млн. лв. на месец е вдигане през коефициента за година стаж. Той е предпочитан от Донев, защото ще даде увеличение на всичките 2, 09 млн. пенсионери.


Преизчислението обаче вече се смята с увеличение на коефициента от 1,2 на 1,35, а не на досегашното 1,3, разясни министърът. Така увеличението на пенсиите трябва да е около 17 процента. Вероятно малко по-високо до 350 лв. ще е вдигането на минималната пенсия.

Този вариант предвижда и увеличение на тавана на пенсиите със 17 на сто. Като се правят сметка това да стане с вдигане на максимални осигурителен доход. В момента той е 3200 лв. Сметки се правят върху 3300 лв. и върху 3600 лв., разясни шефът на НОИ Ивайло Иванов. Това обаче означава, че е възможно увеличение на осигуровките за хората, вземащи над 3200 лв. на месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *