Извънредна нова заповед на Кацаров за учениците –


Служебният здравен министър Стойчо Кацаров и колегата му в сферата на образованието проф. Николай Денков дадоха извънреден брифинг в понеделник сутрин.

„Поканихме ви на тази пресконференция, за да продължим инициативата на президента от неделния ден.

Искаме да върнем присъственото обучение в училище“, поде Кацаров.

„Днес подписахме с министър Денков и внасяме в МС проект, с който да се осигурят щадящи тестове за деца, които ще се взимат със слюнка. С тях ще се види дали детето е заразено или не с ковид. Ако тестът е позитивен, детето няма да влиза в учебна среда, а ще е под карантина“, обясни Кацаров.

По думите му този подход се прилага в много европейски държави и е щадящ за децата. „Надявам се, да осигурим максимално бързо тези тестове. Желанието ни е да осигурим поне за месец напред за всички деца от 1 до 4 клас в страната“, добави той.

„Ако МО, учителите, организациите на родителите и всички заедно успеем да организираме този процес добре, ще възстанови присъственото обучение в училище, без да увеличаваме епидемичния риск в страната. Той си остава първостепенна грижа за нас“, заяви Кацаров.

„Желанието ни е още следващата седмица да върнем децата между 1 и 4 клас в училище“ добави още той.

Кацаров не пожела обаче да се ангажира с конкретен срок. „Ако видим, че има добра организация и този механизъм работи добре, ще го приложим и при учениците в горните часове. Те също е по-добре да чуат присъствено“, заяви здравният министър.

В брифинга се включи и проф. Денков:

„Искам да подчертая, че това, което затваря обществените институции, не са министерствата, а рискът от заболяемост“, уточни той.

По думите му в момента има 4 области в страната, при които заболеваемостта е над 1000 на 100 000. „Трябва да се вземат мерки, за да не се разболеят още повече хора“, каза той.


„Поднасям извиненията си, че тези решения са взети така рязко, но бяхме минали границите, които бяха заложени в плана още от преди. Тези мерки можеха да бъдат взети и по-рано. Трябваше по-добре да информираме обществеността“, каза Денков.

По думите му има нужда родителите да подкрепят тестването на деца с тези щадящи тестове.

„Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърши работата. Апелирам и към учителите, които към момента се справят изключително добре в тази трудна ситуация“, каза Денков и уточни, че тестовете ще се правят два пъти седмично.

Той е категоричен, че за учителите ще трябва да има налични зелени сертификати.

БЛИЦ припомня, че в полунощ изтече гратисният период, в който посетителите на местата на закрито без зелен сертификат няма да бъдат глобявани.

Припомняме, че от 21 октомври в страната са в сила нови противоепидемични мерки – основани на изискването за предоставяне на т. нар. „зелен сертификат“ за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от изследване за COVID-19.

Сертификат за ваксинация вече е издаван и след първата доза, срокът на сертификата за преболедуване е удължен от 6 на 12 месеца, а до няколко седмици зеленият сертификатът ще стане задължителен и служители на държавата и общинската администрация, които работят с клиенти.

През последните дни след въвеждането на новите COVID мерки се наблюдава наплив от желаещи да се ваксинират.

„Зеленият сертификат“ се изисква за посещения в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и др. Документът е необходим и за провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения и т.н.

На изискването за „зелен сертификат“ трябва да отговарят и работещите в съответните обекти/организаторите на съответните мероприятия.

Глобата е от 300 до 1000 лв за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000лв. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева.

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение COVID Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *