Става страшно: Пратиха жандармерията на границата, военни са в готовност


Допълнителни сили са необходими за опазването на границата при силния миграционен натиск, като вече са изпратени допълнителни служители на дирекция „Жандармерия“ и има план при влошаване на ситуацията да се включат и военни.

Това каза началникът на „Гранична полиция“ гл.комисар Деян Моллов в Елхово, след като заедно с президента Румен Радев инспектира границата с Турция.

Държавният глава коментира, че е доволен от създадената организация и за граничните полицаи трябва да се полагат допълнителни грижи от гледна точка на оборудване, транспорт, униформи и съоръжения по границата.


„Оградата на редица места е компрометирана, превзема се агресивно от растителност. Интегрираната система за наблюдение не работи на някои места.

Изискват се още много съвместни усилия, ако миграционната обстановка продължи да се усложнява – да се задействат други планове и да има подпомагане от други структури за сигурност“, посочи президентът.

Той призова на предстоящия КСНС да се стигне до консенсус между партиите по необходимите мерки, а освен това трябва да се работи по-активно с европейските партньори за осигуряването на средства, по-сериозен ангажимент на „Фронтекс“ и за оперативен план за действие на ЕС за миграционния натиск при постоянен диалог с Турция.

Радев отбеляза също, че „от години“ се чакат резултатите от проверката на прокуратурата за строителството на оградата. Той отбеляза и че строените от военни двуредови участъци са излезели 4 пъти по-евтино от едноредовото съоръжение, строено след това.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *