Майките на 12 бебета бяха убити дни след раждането


Тези новородени губят майките си по време на нападението на 12 май в болница в Кабул, Афганистан

Единайсет бебета плачат в кувьозите си в една от детските болници в столицата на Афганистан Кабул.

Децата са родени само преди няколко дни, по време на продължаващата 18 години война в страната. Повечето от тях дори нямат имена.

 

Всичките 11 бебета вече нямат и майки.

Те са сред общо 24 загинали по време на нападението срещу родилен дом в Кабул на 12 май. Сред жертвите има и две новородени, предава афганистанската служба на Радио Свободна Европа.

Трима въоръжени, облечени като доктори и охранители, нахлуват в клиниката, която се управлява от международната организация “Лекари без граници. Клиниката е част от държавен болничен комплекс.

Престрелката между нападателите и силите на реда продължава часове. Въоръжените с автоматично оръжие и гранати стрелят във всички посоки и убиват бебета, родилки, бременни жени и медицински работници.

Нападението е извършено в Дасте Барчи, район в западната част на Кабул, който е населен предимно с шиити. Той отдавна е мишена за екстремистите талибани и представители на “Ислямска държава”, които са сунити.

“Нито ръцете на талибаните, нито тяхното опетнено съзнание могат да бъдат измити от кръвта на жени, бебета и други невинни в това безсмислено кръвопролитие”, написа в Туитър вицепрезидентът на страната Амрула Салех.

Специалният пратеник на САЩ за Афганистан Залмей Халилзад обвини “Ислямска държава” за атаката.

Повече от 40 години Афганистан е във войни, но дори и на този фон нападението срещу родилния дом шокира страната.

“Съсипани сме”

По време на нападението в клиниката има около 100 жени, бебета и медицински сестри. На видео кадри се вижда как афганистански военни изнасят новородени бебета, увити в кървави пелени.


Двайсет деца са преместени в детската болница “Ататюрк”. Някои вече са изписани и са със семействата си, други остават в лечебното заведение.

Пред болницата се събират спонтанно десетки мъже и жени, които искат да осиновят осиротелите деца. Някои жени посещават болницата, за да кърмят новородените.

Сред тях е Азиза Кермани. “Дойдох да нахраня тези деца, защото те са изгубили майка си. Имам 4-месечно бебе, което оставих вкъщи и дойдох да помогна на тези деца”, казва тя.

Всички бебета в момента са идентифицирани единствено по името на майките, чиито имена са написани със синьо мастило върху крачетата им.

“Съсипани сме от това, че нападнаха нашите деца”, казва Кермани.

Хадиджа, която е родила преди три дни, също е била в клиниката по време на нападението. “Нападателите влязоха в болницата, бяха облечени като доктори и охранители. Един от тях насочи пистолет към мен, но не стреля. Не знам защо. Застреля други двама души и тогава се скри зад завесата и продължи да стреля”.

Хадиджа спира за момент, за да сдържи сълзите си. “Застреля много хора тук”.

“Не може да се опише с думи”

Когато сблъсъкът приключва, афганистанските сили за сигурност влизат в болницата и откриват какво се е случило. По стените е пълно с дупки от куршуми, по пода навсякъде има кръв, прозорците са счупени.

По време на нападението в клиниката има 26 майки. Единайсет са убити, сред които и такива, които в момента раждат, заедно с техните бебета. Десет други са успели да се скрият. Пет жени са ранени. Една от мъртвите жени е открита на земята, стиснала с ръце плачещото си бебе.

“Лекари без граници” определиха нападението като “истински ад”.

“Те дойдоха да убият майките. Тази страна е свикнала на трагедии, но това, което се случи на 12 май, не може да се опише с думи”, казва Фредерик Боно, ръководителят на мисията на организацията в Афганистан.

“Лекари без граници” обяви, че прекратява дейността си в квартал Дасте Барчи.

https://www.zajenata.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *