На тези места в никакъв случай не трябва да слагате икони у дома си


Иконите винаги са заемали специално място в живота на вярващите. Те служат като вид изход и помагат да се справят с житейските трудности. Почти във всеки дом има специално място за икони. Тази важна и свещена част от нашия живот е свързана с много знаци и суеверия през цялото си съществуване.

Днес ще ви споделим списък със знаци за иконите, които трябва знаете, ако имате икони у дома

Шапка на глава

Смята се, че мъжете трябва да свалят шапката си пред иконите, тъй като това показва уважение към светците. Казват, че ако сте в близост до иконите с шапка, можете да ви се случи бедствие и да загубите ума си.

Уважение към Иконата

Забранено е да псувате и да плюете близо до иконата. Освен това е забранено да се плюе върху самата икона, защото това е ужасен грях, който не обещава нищо хубаво

Смята се също, че иконите не трябва да се изхвърлят, изгарят и чупят. Това е неуважение към светците, тъй като такава по-висока сила може да бъде строго наказана. Казват, че ако се отнасяте към иконите с любезност, светците ще ви помогнат във всичко.

 

Икона в къщата

Нашите предци, преди да започнат да строят къща, оставяли хляб, вода и икона на нейното бъдещо място. Както и първата икона, която се внесе в дома трябва да е поставена в ъгъла.

Също така, иконата трябва да се изнесе по време на пожар. Предците вярвали, че огънят може да изгасне сам, ако обикаляте къщата с икони. Не бива да се надявате особено на това, но запазването на икони от огъня е необходимо нещо.

Купуване на икони

Много вярващи се чудят къде да купят икони. Най-добре е да закупите осветени икони от църква. Но всъщност можете да ги получите навсякъде. Основното е да осветите иконата след покупката. Просто я дайте на свещеника, той ще прочете специална молитва и тогава иконата може да бъде отнесена у дома.

 

Икони като подарък

Иконите могат да бъдат дарени. Основното е, че това трябва да се прави с искрени и чисти мисли. Можете да откажете такъв подарък само в два случая: ако човек не го цени и не се отнася с уважение, а също и ако изповядва друга религия. Можете да приемете икони като подарък, основното е да ги осветите в църквата.


Ако ви падне иконата това се смята за лош знак. Ако падне икона на Божията майка, това обещава изпитания в семейството. Ако иконата на Свети Николай Чудотворец – към непосредствени заболявания.

Казват също, че ако иконата падна, то в този момент тя защитава къщата от зло, което се опита да влезе в къщата. Падащата икона загатва на човек, че е време да помисли за греховете си и да се обърне към Бога. Както и да е, падналата икона трябва да бъде взета, целуната, да прочетете молитва и да я върнете на мястото си.

Напукана икона

Ако някоя икона се напука при падане или от горещината, това се смяташе за знак за големи неприятности или нещастие. Това винаги се е смятало за лоша поличба. След това определено трябва да отидете на църква, а още по-добре на изповед и причастие .

Намерена икона

Смята се, че намирането на икона е добър знак, защото тази малка икона ви чака. Мнозина се страхуват да вземат икона от улицата, защото никога не знаят каква енергия носи в себе си. Невъзможно е да минете покрай иконата. Ако не сте сигурни дали е осветена, тогава е по-добре да не вземете иконата с голи ръце, а да я вземете с носна кърпа или ръкавица. След това занесете иконата в църквата.

Признаците и суеверията са противоречиви.

Следователно само вие можете да решите дали да вярвате в нещо. Много по-важно е правилно да поставите иконите в къщата. Няма строги правила, но трябва да се спазват някои съвети. Здравият разум ще ви каже правилното местоположение. Можете да поставите икони в хола, в детската стая, в кухнята и дори в спалнята. Ясно е, че в банята те няма да са на мястото си.

Не поставяйте икони до телевизори и друго оборудване. Молитвата изисква пълна концентрация и техниката неволно ви прави разсеяни. Най-добре е да изберете място, което е далеч от разсейване.

 

Иконите нямат място до плакати на известни хора. Всички знаят за правилото: не си правете идол. Също така не трябва да има снимки до иконите, дори ако те изобразяват религиозни събития. Това са неща от различен тип.

В къщата трябва да има отделно място за икони. Най-хубавото е, ако това е рафт или висока маса. Не можете да окачите икони, а просто ги поставете. Сред тях трябва да е иконата на Спасителя и Божията майка, разположена над другите изображения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *