Проф.Витанов накара България да изтръпне с тази прогноза (Карти):


Математикът проф.Николай Витанов направи своя традиционен обзор на ситуацията с коронавируса у нас и прогнозира какво ще се случи в близките дни, базирайки се на математически модели. Ето целия пост от Фейсбук-профила му:

Новият фактор – масовата игра на руска рулетка, започна да действа силно преди около седмица.

 

При мене веднага се вижда – параметрите на модела се менят веднага.

Не знам кой кого лъже, но аз имам истинските параметри, а не тези, които излизат при действието на фактора руска рулетка. Който лъже – лъже себе си.

Който е решил да играе рулетката – да играе. Мога само да му пожелая пистолетът да не гръмне, алармира проф. Николай Витанов и даде кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 31 август 2021 г.

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 31 август 2021 г.

Най-напред, задължителната програма (извинявайте, трябва да го пиша това, за да няма после хък-мък).

1. Нямам друг профил освен този. Не се ловете на хейтъри, които ще опитват да правят мои фалшиви профили с цел да ръсят глупости.

2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

Следват картите. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Вижда се, че София -град временно е слязла от ниво 3 на ниво 2. Това би трябвало да е добре, защото увеличаването на случаите в София-град се забавя временно и няма толкова бързо да повлече страната към висок брой нови случаи на ден. Би трябвало е проблемната част на това изречение. Още два факта.

Факт 1- Смъртността е висока и расте.

Факт 2 – Оперативната прогноза на Витанов за вчера беше 2100 – 2200 нови случая и това е фиксирано където трябва.

Веднага ще кажете – ама чакай, нали дългосрочната прогноза беше 3000 нови случая в края на август, защо оперативната е 2100 – 2200? Да питаме Витанов. Кажи бе Витанов, защо така?

И Витанов казва:

Отдавна ви пиша, че доста хора си играят на руска рулетка със заразата, нали така. Какво е това – вълната се надига, броят на случаите расте, а най-големият ви град, дето трябва да е най-засегнат, драпа да излезе от червената зона в посока жълтата.

Тук има нещо, което не е наред. И то е, че много от случаите не стигат до регистрация. Човекът си се заразява и играе на руска рулетка. Доста имат късмет – изкарват го леко. Но то се и предава леко на другите. Но – не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле. Някои нямат късмет – при руската рулетка в пистолета има куршум и от време на време той гърми.

Съответният човек с липса на късмет отива в болница в тежко или даже в насипно състояние. Доста от тези влизат в реанимация, а оттам трудно се излиза по добър начин. Като резултат – болниците се пълнят с бясна скорост, а броят на тежките случаи и на смъртните случаи расте. Надявам се, че вече е ясно защо оперативната прогноза на Витанов се различава от дългосрочната.

карта коронавирус 31 август


Новият фактор – масовата игра на руска рулетка, започна да действие силно преди около седмица. При мене веднага се вижда – параметрите на модела се менят веднага. Не знам кой кого лъже, но аз имам истинските параметри, а не тези, които излизат при действието на фактора руска рулетка. Който лъже – лъже себе си. Който е решил да играе рулетката – да играе. Мога само да му пожелая пистолетът да не гръмне.

От горното следва, че болниците ще продължат да се пълнят с високо темпо, със значителен брой тежки случаи и със значителен брой починали. Това е положението, няма какво да се лъжем. И тая работа ще избие доста в София-град в следващите дни и седмици, защото играта на руска рулетка там е доста силна.

коронавирус 2 септември

Иначе за картата – да пиша пак – тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки.

Може и да има, може и да няма – то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит. Появата на области на ниво 4 обаче не оставя много пространство за маневри на взимащите решения. Но отново ви пиша – политическата логика е различна от медицинската.

Тъй, че не се чудете, ако няма мерки, въпреки, че налагането им вече е поискано. Няма да е лесно да се разправяш с Алибегов и приятели по окупирани кръстовища.

червени зони

На картата на риска по нашата методология жълтото замина. Виолетовата зона се очаква да продължи да нараства.

Това, че картата не е още много виолетова показва, че вълната има още потенциал за растеж.

В областите в червено трява да се внимава повечко, а в тези във виолетово – доста повечко. Пазете се, пазете децата оставете “безсмъртните герои” да си играят на руска рулетка.

Базовото репродуктивно число днес е 1.192. Падна под 1.3 ,но вчера ви писах, че това е по-скоро илюзия. Вече знаете, защо мисля така.

Обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация.

Активните случаи ще прелетят прелетяха покрай 30 000 и ще полетят със свръззвукова скорост към 35 000. Както и очаквахме. Но това не е добре.

Броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отделение ще расте с бързи темпове. И това не е заплаха, а реален факт. Пазете се, пазете децата, оставете “героите” да си съсипват живота както намерят за добре.

Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност. Има вече 8 области, които, както се очакваше, влязоха в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. Няма да пиша имената им засега. През тази седмица обаче се очаква дифузното разпространение да почне да взима надмощие над клъстерното разпространение на територията на страната.

Защото още няколко области са на ръба на началото на дифузно разпространение.

Броят на починалите расте. Но като сте прочели това по-горе, не се учудвате. Очакват се по 40-на ден, че и повече през следващите дни.

Познати ми казаха да почакам бройката да стане 20 000 и тогава да кажа какво мисля за причините за високата смъртност. Аргументът им не е лош – когато казах в интервю, че вируса си има помагачи, починалите бяха 40 (не на ден – изобщо бяха 40). 20 000 е 500 пъти повече от това. Като че ли, ще взема да ги послушам тези мои познати.

Следващата седмица няма да съм наличен. Ще ви оставя обаче няколко по-дългосрочни прогнозни карти за да се ориентирате какво има да става. По-дългосрочни означава – за седмица напред. За повече – знаете – правя кастинг кой от хейтърите ще ме замести и доказвам теорема за способността на хейтърите да правят дългосрочни прогнози.

Няма какво да се лъжем, обстановката ще става по-сериозна.

Пазете се, пазете децата. Не се паникьосвайте, живейте си нормално, просто внимавайте на местата, където има много хора и спазвайте елементарните мерки.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *