Щастливи новини: Нов бонус за пенсионерите, взимат го през декември


Предложението за бонус от 120 лв. за всички пенсионери за последните три месеца на годината изненадващо мина на второ четене в парламента. Първо депутатите го отхвърлиха, но после Хасан Адемов поиска прегласуване и предложението им в приходната част мина с гласове на ГЕРБ и БСП. Любомир Каримански от “Има такъв народ” поиска 10 минутна почивка, за да обмислят как да прегласуват предложението си. То бе прегласувано в зала и според правилника на НС не може да бъде прегласувано повече, но на председателски съвет шефовете на парламентарните групи умуват каква процедурна хватка да приложат.

“Това, което стана в момента е истинската коалиция – БСП, ДПС и ГЕРБ. Още на първия текст беше бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на ДОО. От тук нататък могат да се приемат само предложенията на ДПС”, заяви Мария Капон от “Изправи се БГ! Ние идваме”, която е член на бюджетната комисия.

Тя обясни, че с приетото решение се променяла цялата бюджетна рамка по ДОО и няма как да излязат заложените разходи в актуализирания бюджет.

“Ще трябва да се приеме вариантът с добавката на ДПС до края на годината, защото това е тяхната актуализация, която мина току-що, което означава, че се бламира актуализацията на самите пенсии”, каза още Капон и добави: “Ще се окаже, че себелюбието се превръща в снежен човек.”

Бюджетът не се бламира и няма коалиция между ГЕРБ, БСП и ДПС, заяви пък шефката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова. “Всички думи за коалиция не звучат актуално и правдоподобно, като продължаваме с гласуването на актуализацията и залата решава как да се разпределят разходите съобразно приходите”, каза Атанасова.

Разходната част на бюджета на ДОО ще бъде завишена с 200 млн. лв., обясни председателката на групата на ГЕРБ. Така пенсиите ще запазят размера си, а към тях ще се отпусне добавка, заяви Атанасова.

Веднага след почивката бе точката на ГЕРБ за увеличение на приходите, като бонусът стане 100 лв. И така разправията между партиите започна от начало. Мария Капон от ИБГНИ поиска да се прекъсне заседанието и да се свика извънредна бюджетна комисия, но от БСП, ГЕРБ и ДПС призоваха да не се гласува тази идея и да преодължи второто четене на бюджета в зала.

“Сгодихме се!”, скандираха пък от ИТН в зала към трите партии. “Защо не слушате експертите си? Слушайте ги”, призова служебният министър на финансите Асен Василев, като поиска ако ще се променя рамката на бюджета, то парламентът да поеме отговорността за това.

“Експертите ще говорят, не културистите”, контрира го Йордан Цонев от ДПС. “Ще се сгодим партиите на статуквото. Точно така ще направим! Ако си мислите, че ми пука, че ще се радвате, изобщо не ми пука! Пука ни дали в България ще има кабинет и ни пука за плана за устойчивост. Грешка е цялото планиране за приходната част. Понеже имам само 2 минути нямам време да ви го обясня, г-н Василев”, каза Йордан Цонев, като посочи, че партиите на протеста не са могли да формират правителство.

На ГЕРБ и ДПС кумуве са БСП, заяви пък шефът на бюджетната комисия Любомир Каримански. “Направиха така, че техните представители в комисията по бюджет и финанси се обърнаха и гласуваха на 360 градуса. Това е пълно лицемерие. Уважаеми пенсионери, които гледате този цирк от страна на ляво стоящите, най-вероятно ще получите тези 120 лв., но вашите внуци ще трябва да плащат дълга за България чрез дефицита. Предупреждавам, че децата ще бягат от България, докато се увеличава дефицитът”, каза той.


Служебният кабинет предлага вдигане тежестта на стажа до балансиран подход, но единственият проблем е създаване на дисбаланси, защото минималната пенсия се увеличава с 13,3%, а максималната с 4%, каза Хасан Адемов от ДПС. Той обясни, че партията ще подкрепи всички разумни предложения. Най-доброто решение пък било до края на година да се запази подкрепата за всички, защото те еднакво са пострадали от кризата. Адемов припомни, че бюджетът за 2022 г. трябва да бъде внесен през октомври, а с предложението на служебния кабинет вече ще бъде задлъжнял. Той посочи, че не е вярно, че няма да има пенсионер под линията на бедност. Надявам се Народното събрание да приеме най-доброто предложение, каза още Адемов.

Бонусът от 50 лв. пък да остане до края на годината за социалните пенсии за инвалидност, което ще струва 4 млн. лв. Това предложение направи от трибуната шефката на ПГ на ИБГНИ Мая Манолова. Тя обясни, че е най-добре бонусът да остане до края на годината за всички, но това не срещнало подкрепа в бюджетната комисия и това е причината той да важи поне за хората с увреждания. Още 9 млн. лв. пък ще са нужни, за да се вдигне и социалната пенсия.

От ГЕРБ пък предложиха 100 лв. за всички и отпадането на тавана. Стратегическите решения за пенсиите трябва да се взимат от редовен кабинет, обясни от трибуната бившата социална министърка Деница Сачева. Без 3 г. прогноза и без бюджет за 2022 г.  не бива да се взимат дългосрочни решения, допълни я съпартиецът ѝ и бивш финансов министър Кирил Ананиев.

Актуализацията на бюджет 2021 г. не е стратегическа промяна, а тя се налага от вашата кадърност да направите хубав бюджет. Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?, попита Мика Зайкова от “Има такъв народ”.  12 години бяхте на власт и през тези години забравихте, че има пенсионери, като ги принудихте да мизерстват. Вие направихте така, че над 1 млн. пенсионери да бъдат събрани в 300 лв., каза още тя. Социалистът Георги Гьоков пък допълни, че всички пенсии е трябвало да се вдигат с еднакъв процент , а не само минималната и отново обясни, че изравняването им е заслуга на ГЕРБ.

Тези 100 лв. са елементарен популизъм, това, което се предлага от правителството е по-справедливия вариант, каза от трибуната Мартин Димитров от ДБ.

Сигурно не следите нещата, които се случват в страните-членки на ЕС, всички страни предприемат мерки до края на годината, отговори Ананиев на обвиненията. Мярката от 50 лв. за всички пък дошла  труден момент за всички, защото ударите от пандемията са им нанесли сериозни поражения. От май пък започнало сериозно увеличение на редица продукти и енергията, а това било причината  да се вдигне бонусът до 100 лв. Ананиев обясни, че ГЕРБ са съгласни увеличението от 70 лв. на минималната да е за всички, но до края на годината. А новото правителство да вземе решение дали да ги продължи или да прави реформа.

В момента се прави просто една актуализация на пенсиите във връзка с коронакризата, но не е поправка на дисбалансите между тези отпуснати до 2008 г. и след това, каза Манолова.

Източник: https://sosnovini.eu/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *